Edo Maajka se vratio beatovima na novom albumu i otkriva videospot za pjesmu s Dinom Šaranom
30. travnja 2022.
Music Box (10581 Članci)
Podijeli

Edo Maajka se vratio beatovima na novom albumu i otkriva videospot za pjesmu s Dinom Šaranom

Četiri godine nakon maestralnog albuma “Put u plus” u bendovskoj verziji, Edo Maajka predstavlja novi album “Moćno” kojim se vraća beatovima i klupskom zvuku.

Album je nastao u vrijeme globalne pandemije koja je cijeli svijet preokrenuo naglavačke, u vrijeme izolacija, sivila i tjeskobe koja je bila svuda oko nas i u nama. Mnogima je to bio period ispunjen nemirom, neizvjesnošću, ali i idealno vrijeme za introspekciju. Sve to bilo je i Edin trigger, jer previše toga je morao “izbaciti iz sebe”. Jedan odlazak kod dugogodišnjeg suradnika Matka Šašeka Kooladea i preslušavanje matrica bili su dovoljni za start. “Finally I can see some light in me finally, I see it in me and I see it in you shining instantly.” (refren je i pjesme ‘Finally’).

“Moćno” donosi 11 pjesama, a prva koju smo čuli bila je “I Like To Dance”, suradnja s Vojkom V i odličnim Budom (David Kovšca), frontmenom slovenskog crossover kvarteta Elvis Jackson čiji je refren “baš pravo sjeo”, kako kaže Edo i dao joj svjetski zvuk. Bio je to plesni hit kojim je Edo Maajka dao do znanja da se vraća beatovima i radu s Kooladeom, producentom s kojim surađuje i stvara još od prvog albuma “Slušaj mater”. Bila je to najbolja uvretira u rad na novom albumu koji je konačno dostupan svima. Slijedili su singlovi “Moćno” i nedavno objavljen “Zlatni koker”, svaki praćen odličnim reakcijama mnogobrojih fanova, kritike i kolega sa scene.

“U proljeće prošle godine baš u ovo vrijeme, usred pandemije, iš’o sam do Kooladea sa kanalima pjesme na kojoj sam radio, bila je to demo verzija pjesme ‘Finally’. Nakon slušanja raznih matrica, naletili smo na dva beata koji su mi se jako svidjeli i snimio sam info vokale za pjesmu ‘Sunce’ i ‘Moćno’. Istu večer sam napisao još par songova i odlučio snimiti album. U idućih desetak dana većina albuma “Moćno” bila je napisana.” – priča Edo o procesu stvaranja ovog doista moćnog albuma.

Edo Maajka neprikosnoveni je tekstopisac koji svim rimama progovara ne samo o društveno-socijalnim temama, nego sa svima nama dijeli ono najosobnije, što je bez sumnje i najteže i najhrabrije. Upravo zbog toga respektiran i od onih kojima hip hop nije nužno omiljeni žanr. Ogoliti se pred svima pothvat je kojeg se mnogi ne usude napraviti, ali Edo hrabro govori o svojim bitkama, veseljima i tugama, i najvažnijem, snazi koju mu daje njegova obitelj.

Svaka pjesma priča je za sebe, i jednako dobro može zvučati i samo čitanjem tekstova, bez ikakve podloge. Ali ipak, upravo su Kooladeovi beatovi ono što zaokružuje ovu brutalno moćnu kombinaciju. Edo je na ovom albumu ugostio i iznimna imena regionalne glazbene scene, koji su mu svojim sudjelovanjem dali itekako velik doprinos, a to su Rade Šerbedžiaj, Vojko V, Dino Šaran, Miljenko Jergović, Saša Antić, Đorđe Miljenović, Marko Louis, Magellano, Filip Tkalčić, Tibor i Burky iz TDK kolektiva i Buda.

Matko Šašek Koolade potpisuje sve beatove i produkciju no ipak, jedna pjesma nosi potpis Slobodana Veljkovića, jednog od najuspješnijih regionalnih hitmejkera, na sceni poznatijeg kao Coby. Prepoznatljiv pečat svake njegove pjesme “Coby, jesi ti radio traku?” uvodi nas u “Svaki čovjek”, singl uz kojeg album “Moćno” izlazi na svjetlo dana, i kojeg je svojim vokalom i stihovima obogatio legendarni Dino Šaran. S njegovim refrenom pjesma je dobila taj savršeni finalni izgled, a vizualno ju je upotpunio Mario Ilić, mladi bosanski foto i video kreativac, stacioniran u Beču.

Album “Moćno” i više je nego dostojan nasljednik “Puta u plus”. To je album kojim Edo Maajka još jednom opravdava epitet kojim ga najčešće opisuju – Edo car. Jer doista ga je carski izveo i pokazao da u njemu još mnoga blaga leže.

Foto: Domagoj Kunić