Svijet (filmske) glazbe je utihnuo! Umro je jedan od najvećih – Vangelis
19. svibnja 2022.
Music Box (11028 Članci)
Podijeli

Svijet (filmske) glazbe je utihnuo! Umro je jedan od najvećih – Vangelis

Grčki skladatelj filmske glazbe, koji je ujedno postavio temelje elektroničke i ambijentalne glazbe, Vangelis, preminuo je od posljedica koronavirusa. Imao je 79 godina.

Rođen je kao Evángelos Odysséas Papathanassíou, a bio je uglavnom samouk glazbenik. Postigao je uspjeh u grčkim rock bendovima kao što su Forminx i Aphrodite’s Child — od kojih je potonji prodao više od 2 milijuna nosača zvuka prije nego što se raspao 1972. Inovator u elektroničkoj glazbi, Vangelis je vjerojatno najpoznatiji po svom radu na “Vatrenim kočijama” i “Blade Runneru” Ridleyja Scotta. Mnogi su primijetili nakon objavljivanja filma da je uloga Harrosona Forda jednako važna komponenta kao i njegova glazba za oživljavanje futurističkog noir filma. Godinama kasnije mnogi ga smatraju pionirom elektroničke glazbe. Vangelisov rad na “Vatrenim kočijama” donio mu je Oscara 1981. za najbolju originalnu glazbu. Album sa soundtrackom također je dospio na vrh Billboardove ljestvice 200 albuma u travnju 1982. Uvodna tema filma bila je na vrhu Billboard Hot 100 sljedećeg mjeseca. Tema se često pojavljivala na Olimpijskim igrama.

Godine 1973. Vangelis je započeo solo karijeru sa svojim debitantskim albumom “Fais que ton rêve soit plus long que la nuit” (Učini da tvoj san traje dulje od noći). Tijekom 70-ih naširoko se pričalo da će se pridružiti prog-rock bendu Yes, nakon odlaska klavijaturista Ricka Wakemana. Nakon što je mjesecima vježbao s njima, Vangelis se odbio pridružiti grupi. Glavni vokal Jon Anderson i on ponovno su se ujedinili kasnije 80-ih, a potom su zajedno objavili nekoliko albuma kao Jon & Vangelis. Vangelis je objavio svoj posljednji studijski album, “Juno to Jupiter”, u rujnu 2021. preko Decca Recordsa. Ploča je inspirirana NASA-inom misijom svemirske letjelice Juno, a na njoj je bila sopranistica Angela Gheorghiu.

Cijeli svijet oprašta se od jednog od najvećih skladatelja filmske glazbe i općenito suvremene glazbe svih vremena.

Izvor: Pitchfork

Foto: YouTube Screenshot