Krenule prednarudžbe za luksuzno vinilno reizdanje albuma “Odbrana i poslednji dani” kultnih Idola
20. svibnja 2022.
Music Box (9893 Članci)
Podijeli

Krenule prednarudžbe za luksuzno vinilno reizdanje albuma “Odbrana i poslednji dani” kultnih Idola

Više puta proglavašan najboljim albumom ex-Yu rock glazbe, “Odbrana i poslednji dani” Idola obilježio je ne samo osamdesete godine i novovalno vrijeme, nego i do te mjere utjecao na buduće generacije glazbenika i bendova da je sveprisutan i četiri desetljeća kasnije.

Nakon proslave 40 godina novog vala i 4 reizdanja na vinilu, Croatia Records reizdaje i krunski novovalni album “Odbrana i poslednji dani” za koji su ovoga petka, 20. svibnja otvorene prednarudžbe, a po prvi put na streaming servisima objavljena je i Hi-fi verzija albuma. Za sve pjesme s albuma izrađeni su lyric videi u produkciji CroRec Videa koje možete pogledati OVDJE.

Kasnonoćna filmska sekvenca za vrijeme snimanja “Odbrane” (Foto: Goran Vejvoda)

Uz 180-gramski vinil s pjesmama remasteriranim s originalnih magnetofonskih vrpci za koje je zaslužan Mauro Širol iz Croatia Records Studija, luksuzno pakiranje sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice koja donosi intervjue s članovima Idola – Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i zadnji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za Rolling Stone Hrvatska, a koji je ustupio novinar i glazbeni kritičar Zoran Stajčić. Tu su i tekstovi glazbenih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i po prvi put na jednom mjestu tekstovi svih pjesama te memorabilije iz bogate arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, i privatne arhive Srđana Šapera. Među njima su i originalni rukopisi određenih pjesama, a sve prate i sjajne fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, kako iz studija tijekom snimanja “Odbrane”, tako i s raznih photo sessiona. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

Foto: Goranka Matić

“Odbrana i poslednji dani” polako je nagovještavao kraj novog vala, rađanje nekih novih glazbenih smjerova, rađanje nekog novog svijeta, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album “Čokolada” godinu dana kasnije. Mnogi će se složiti da je bio suđen kraj Idola jer kao i u određenoj supergrupi ili u današnje vrijeme sve učestalijim supertimovima u sportu, više genijalnih umova ne može dugo biti na jednome mjestu. Opet, na sudbinu se može i utjecati, ali se rijetko dogode neke velike promjene. Nisu možda bili pravi primjer buntovništva, ali su stvarali buku, nisu bili vođe određenog antipolitičkog pokreta, ali je njihova glazba govorila više od nekog takvog pokreta, nisu mogli dugo funkcionirati, ali su bili prototip zajedništva – bili su i ozbiljni i zabavni, bili su i spretni i smotani, bili su i frajeri i štreberi, bili su i dječaci i odrasli ljudi – bili su Idoli.

Prednarudžbe luksuznog vinilnog reizdanja albuma “Odbrana i poslednji dani” Idola mogu se obaviti isključivo putem webshopa Croatia Recordsa. Cijena u prednarudžbi, ali i u slobodnoj prodaji bit će 169 kuna. Službeni izlazak albuma je 17. lipnja, a ako ga sada naručite svoj primjerak dobit ćete među prvima na kućnu adresu. Hi-res, odnosno Hi-fi verziju albuma možete od sada poslušati na svim streaming servisima.
“Idoli su napisali poemu o nepovratnom gubitku identiteta savremenog čoveka.” – Dragan Ambrozić
“Idoli su odoleli i tako zauvek ostali generacijska uspomena najvišeg ranga, vremenom samo dobijajući na vrednosti i privlačnosti.” – Aleksandar Žikić
“Ploča nas je tada delila. Više ne. Odbrana i dobri dani!” – Petar Janjatović