Goribor slavi 10 godina albuma “Evo je banja”
27. svibnja 2022.
Nikola Knežević (2748 Članci)
Podijeli

Goribor slavi 10 godina albuma “Evo je banja”

Kultni bend Goribor svojom mješavinom trip hopa i bluesa s pravom nose titulu jednog od najhvaljenijih glazbenih sastava cijele regije.

Njihov nesvakidašnji glazbeni izričaj, blizak bendovima poput Joy Division, Discipline kičme i Ekatarine Velike te razorna snaga tekstova Aleksandra Stojkovića ST-a, karizmatičnog frontmena i jednog od najjačih rokerskih pjesnika na području cijele regije koji je objavio i tri zbirke pjesama, razlog su zbog kojeg je Goribor u samo nekoliko godina uspio protresti scenu, postati koncertna ”senzacija” i osigurati svoje mjesto u povijesti rocka.

Goribor je 2007. godine pod okriljem Dancing Beara objavio svoj istoimeni debitantski studijski album ”Goribor” koji je odlično prihvaćen od strane eminentnih glazbenih kritičara u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji (brojne dnevne novine i tjednici proglasili su album ‘Goribor’ Najboljim rock albumom 2007. godine), a zatim 2012. godine objavili su, također hvaljeni dvostruki album ”Evo je banja” koji je uvršten među najznačajnije dvostruke albume objavljene na prostoru bivše Jugoslavije. Produkciju za oba albuma potpisuje Edi Cukerić, jedan od naših najboljih, a tada i najtraženijih domaćih glazbenih producenata.

“Započeli smo tu suradnju jer smo jako vjerovali u Goribor premda smo znali da u to vrijeme ne možemo računati na tadašnju medijsku podršku pa tako Goribora i ST-a nije bilo na TV-u, niti na radijskim top ljestvicama (kako su rekli, nemaju ih kamo svrstati, nisu ni domaći, a ni strani bend), a i broj emitiranja pjesama u radijskom eteru bio je skoro pa zanemariv, ali nije nas to obeshrabrilo. Unatoč tome, Goribor osvaja Hrvatsku, ali i šire, jednu po jednu dušu žednu pravoga rocka te uz  ”usmenu predaju” privlači sve više publike na koncertima”, prisjećaju se iz Dancing Beara.

Ove godine se bilježi 10 godina od objavljivanja dvostrukog albuma ”Evo je banja” te je tim povodom Dancing Bear odlučio to više nego dostojno proslaviti objavom sljedećih izdanja:
– 27.5.2022. objavljen je digitalni audio live album ”Goribor – Live” / album s audio snimkom koncerata koji su održani 19. i 20.9.2013.
– 3.6.2022. stiže nam po prvi put dvostruki vinil prvog albuma ”Goribor”
– 17.6.2022. za Record Store Day, kao posebna poslastica za sve fanove i kolekcionare bit će objavljen, također po prvi puta i na dvostrukom vinilu obljetnički album ”Evo je banja”

Svojom poezijom razorne snage, mračnim tonom, reskim zvukom gitare i hermetičnim glazbenim izričajem Goribor je koncertno briljirao! Iza njih su nastupi na brojnim velikim festivalima i koncertne turneje po cijeloj Hrvatskoj i regiji, ali i inozemni nastupi među kojima su bili koncerti u Švedskoj i Norveškoj.  S tek dva službena albuma Goribor je zaista napravio ono što većina ne napravi cijelu karijeru!

Nakon godinu dana od objavljivanja dvostrukog albuma ”Evo je banja”, koji se možda čak pokazao kao bolji od prvog albuma, dečki iz benda željeli su ga okruniti snimanjem live izdanja u Zagrebu! Izbor je pao na Vintage Industrial Bar i datum održavanja i snimanja koncerta zakazan je za 19.09.2013. U samo par dana koncert je rasprodan i tražila se karta više. Zbog velikog interesa publike morali su dodati još jedan datum te su održana dva rasprodana koncerta 19. i 20. rujna 2013. u Vintage Industrial Baru u Zagrebu i obje večeri su snimljene audio i video.

Ove sjajne audio snimke dočekale su ovaj petak, 27.5.2022. svoju službenu objavu u formatu digitalnog audio live albuma ”Goribor – Live” koji je od danas dostupan na svim streaming servisima!

Tonski snimatelj koncerata bio je Mladen Marjanović, za mix su zaslužni Iztok Černe, Edi Cukerić, Aleksandar Stojković i Miroslav Užarević koji je odrađen u studiju Metro u Ljubljani baš kao i mastering koji potpisuje Iztok Černe, a Edi Cukerić je, ”već standardno”, glazbeni producent i za ovo izdanje koje donosi čak 14 live pjesama koje utjelovljuju svu onu esenciju zbog koje obožavamo Goribor!

Goribor su u svojem standardnom klupskom izdanju (dvije gitare, laptop, bubnjevi i vokal) u formaciji: Aleksandar Stojković – ST (vokal) , Željko Ljubić – Pity (gitara), Miroslav Užarević (gitara, bass) i Darko Urošević (bubnjevi)  dvije večeri u prenapučenom Vintage Industrial Baru dva dana zaredom po dva sata oduševljavali publiku svojim potmulim apokaliptičnim transom te se još jednom potvrdilo da se zagrebačka publika i Goribor i dalje jako vole!

“Bilo je sjajno zaista. Prvi dan je bio rasprodat, ali moram priznati da se nismo nadali da će biti puno i naredne večeri. Publika je bila sjajna kao i uvek u Zagrebu. Uostalom videćete kad izadje DVD,“ izjavio je Željko Ljubić – Pity poslije održanih koncerata i da, uskoro ćete i to vidjeti u nekom video koncertnom izdanju…
Do tada, svi koji vole Goribor mogu pogledati video spot iz snimljenog i montiranog koncertnog video materijala redateljice i producentice Jasne Zastavniković i montažera Siniše Berstovšeka, koji donosi dašak te čarolije i magičnih niti kojima smo obavijeni na koncertima Goribora, a za pjesmu s kojom je sve i počelo – ”Sjajne niti”!