Pink Floydi najavili nova ekskluzivna izdanja
24. lipnja 2022.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Pink Floydi najavili nova ekskluzivna izdanja

Pink Floyd će 15. srpnja 2022. objaviti dvije fizičke verzije svoje prve novosnimljene glazbe u više od 25 godina, pjesme ”Hey Hey Rise Up”.

Singl, koji je prvotno objavljen digitalno u travnju kao podrška građanima Ukrajine i bio broj 1 u 27 zemalja, bit će dostupan na 7” i CD singlu. Oba formata također će sadržavati novu verziju pjesme ”A Great Day For Freedom” s albuma ”The Division Bell” iz 1994. godine.

U pjesmi se Davidu Gilmouru i Nicku Masonu pridružio dugogodišnji basist Pink Floyda Guy Pratt, s Nitinom Sawhneyjem na klavijaturama i glavnim vokalom Andriyom Khlyvnyukom iz ukrajinskog benda Boombox. Kada je pjesma prvi put snimljena krajem ožujka, Andriy, koji je napustio američku turneju svog benda kako bi se vratio kući i borio se za svoju zemlju, bio je u bolničkom krevetu u Kijevu i oporavljao se od ozljede gelerom. Prihod od fizičke prodaje izdanja i digitalni prihodi bit će proslijeđeni za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Za ovo limitirano izdanje, David Gilmour ponovno se vratio pjesmi ”A Great Day For Freedom” s hvaljenog albuma ”The Division Bell”. Preradio je pjesmu koristeći originalne trake na kojima se, uz Gilmoura, pojavljuju Nick Mason na bubnjevima i Richard Wright na klavijaturama, uz prateće vokale Sam Brown, Claudiju Fontaine i Durgu McBroom. Pjesmu je skladao Gilmour, a stihove uz njega potpisuje supruga Polly Samson. Govoreći o pjesmi 1994., rekao je: “Bio je to prekrasan trenutak optimizma kada se srušio Berlinski zid – oslobađanje istočne Europe s nedemokratske strane socijalističkog sustava. No čini se da ovo što sada imaju nije puno bolje. Opet, prilično sam pesimističan po pitanju svega. Na neki način želim i živim u nadi, ali sklon sam misliti da se povijest kreće puno sporijim tempom nego što mi mislimo. Osjećam da prava promjena traje dugo, dugo.”

Govoreći o inspiraciji za ‘Hey Hey Rise Up’, Gilmour je komentirao: “Svaki rat, a posebno rat koji započne svjetska velesila protiv neovisne demokratske nacije, sigurno će izazvati ogroman bijes i frustraciju. Kao što sam već rekao, tu imam malu vezu; moja snaha je iz Ukrajine, a bend Boombox su Ukrajinci koje sam već poznavao iz prijašnjih susreta. Izuzetno je teško, frustrirajuće i izaziva bijes činjenica da jedno ljudsko biće može imati moć ući u drugu neovisnu demokratsku državu i krenuti u pokolj stanovništva. To je jednostavno opsceno u mjeri koju ne mogu pojmiti.”

Naslovnica singla predstavlja sliku nacionalnog cvijeta Ukrajine sa zanimljivim obratom kubanskog umjetnika Yosana Leona. Naslovnica je izravna referenca na ženu koju su vidjeli diljem svijeta kako daje sjemenke suncokreta ruskim vojnicima i govori im da ih nose u džepovima, kako bi suncokreti izrasli kada poginu.