Damir Kukuruzović Django Group snimili spot za pjesmu “D(j)evojko mala” u Damirovom voljenom Sisku
8. srpnja 2022.
Music Box (11017 Članci)
Podijeli

Damir Kukuruzović Django Group snimili spot za pjesmu “D(j)evojko mala” u Damirovom voljenom Sisku

Spot za pjesmu Damir Kukuruzović Django Groupa – “D(j)evojko mala”, sniman je na lokacijama Siska u spomen na rodni i toliko voljeni Kukuruzovićev kraj i rijeku Kupu uz koju su, kako je nerijetko govorio, ˝najljepša svitanja˝.

Stoga se činilo neizbježnim u spot upravo utkati Siščanima neodoljivu Kupu. Spot je režirala Vladimira Spindler uz snimateljsko oko vještog Jasenka Rasola, montažu nagrađivanog Dubravka Slunjskog i produkciju Damirove Django Groupe i Marijane Barišić.

„D(j)evojko mala“ je aktualni singl s albuma „Smile“. Riječ je o pjesmi koju su osamdesetih godina proslavili kultni Idoli, a ustvari je nastala za potrebe filma “Ljubav i moda” davnih šezdesetih godina 20. stoljeća u izvedbi poznatog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića. Violinist Bruno Urlić, glavni vokal, gitarist i vođa Kukuruzovićevog benda prisjeća se kako su uvijek s velikim užitkom, izvodili ovu pjesmu jer je publika uvijek spremno sudjelovala i svojim zborskim pjevanjem podizala atmosferu na koncertima:

„Singl D(j)evojko mala naglašava potrebu Damirove Django Groupe da se približi i zahvali publici kojoj jazz nije prvi odabir, ali su nakon posjeta njihovim koncerata ostali vjerni sljedbenici njihove glazbe“.

Pjesma “D(j)evojko mala” je inače i prva vokalna izvedba Damir Kukuruzović Django Groupe, benda koji je oduvijek “koketirao” s filmskom glazbom. Stoga je veliki dio repertoara vezan upravo uz glazbu iz filmskih uspješnica poput: „Chocolat“, redatelja Lassea Hallstroma s Johny Deppom i Juliette Binoche, u kojem se pojavljuje kompozicija „Minor Swing“ Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellija, potom „Midnight in Paris“ Woodieja Allena u kojem se pojavljuje pjesma „Je suis seul ce soir“ autora Paula Duranda, Jeana Casanove i Rose Noël. Tako je i s LP-a „Smile“, istoimena kompozicija koju je u originalu napisao Charlie Chaplin, korištena kao glazbena podloga u filmu „Modern Times“.

Damir Kukuruzović, jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji  hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, naglo nas je napustio u prosincu 2020. ostavivši za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj Django Group koji je utemeljio 2005. i od tada su bili neizostavni dio svih relevantnih festivala u zemlji i inozemstvu.

Nakon smrti gitarističkog virtuoza, brnd nastavlja s radom pod imenom Damirov Django Group, u kojemu su:  Bruno Urlić – violina, Juraj Markač – gitara, Paul Kempf – klavir, Miroslav Čehaić – gitara, Željko Bilbija – bas, Goran Brebrić – cajon.

Spot je premijerno prikazan na Siscia open jazz & blues festivalu koji se  nastavlja i ove godine, ali pod imenom Dani jazza Damira Kukuruzovića – u počast osnivaču festivala i vlasniku Siscia jazz kluba. Dani jazza Damira Kukuruzovića traju do 10. srpnja u atriju Gradskog muzeja Sisak. Nakon Damirove smrti organizaciju festivala preuzela je Damirova supruga Marijana Barišić uz potporu Grada Siska.

„Hvala Marijani što je našla snage organizirati i dalje festival. Iznimno je važno za Sisak nastaviti s jazz festivalom jer je postao zaštitni znak našeg grada, ali i zato jer je Damir Kukuruzović bio sigurno jedan od najvećih ambasadora Siska u svijetu. Stalno je i svuda hvalio svoj Sisak“, rekla je gradonačelnica, Kristina Ikić Baniček koja je obećala potporu.