Najavljen prvi hrvatski festival handpan glazbe
12. srpnja 2022.
Music Box (10568 Članci)
Podijeli

Najavljen prvi hrvatski festival handpan glazbe

Na jednom bajkovitom mjestu, odmah do izvora rijeke Žrnovnice, stoji Antoničin mlin. Od 19. stoljeća je u vlasništvu obitelji Aljinović među kojima su i Marko i Sasha Aljinović, jedni od organizatora Prvoga hrvatskoga festivala handpan glazbe.

Handpan postoji tek 22 godine, a već sada se popularizirao i sve je više zastupljen u cijelom svijetu. Ne biste vjerovali, nastao je u Švicarskoj, a korijene vuče sa Kariba. Riječ je o instrumentu koji svojim zvukom i vibracijom osvaja srca mnogih ljudi, dapače ostavlja ih u čudu, a svojom širokom primjenom prodire sve dublje u ljudsku svakodnevicu. Obzirom da ima jako terapeutska svojstva, sve se više koristi za muzikoterapiju, rad sa autističnom djecom, u holistici, za meditaciju, za opuštanje, ali isto tako i za koncertnu glazbu. U ovome okruženju na mlinu bit će pravi melem. U Hrvatskoj postoje tri proizvođača instrumenta među kojima je trenutno najistaknutiji VIBE Handpan. Instrument se radi ručno pomoću čekića, a napravljen je od metala te je potrebna iznimno velika vještina i znanje kako bi se instrument mogao napraviti

Obzirom da je instrument sve popularniji u Hrvatskoj te se počela formirati jedna prekrasna zajednica svirača, tako se rodila ideja i za festivalom. Desila se prekrasna priča. 2. kolovoza organizirat će se Prvi festival handpan glazbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja i povezivanja zajednice te predstavljanja samog instrumenta, hrvatskih proizvođača te raznih glazbenika, umjetnika, organizacija i programa. Jedna prekrasna sinergija dalmatinske tradicije, holistike, druženja u prirodi, domaćih proizvoda, OPG-a, umjetnosti i meditativne glazbe. Tu će biti cijelodnevni program i za odrasle i za djecu, a osigurani su ručak i večera. Jedan sretnik koji zaigra lutriju imati će priliku i osvojiti vlastiti instrument i odvesti ga kući. Ulaznica za festival, sve radionice, glazba i hrana su na dobrovoljne donacije, dostupne za sve ljude. Zahvaljujući VIBE Handpanu koji samo za ovu priliku radi nove instrumente te Ivanu Judašu koji je trenutno jedina osoba koja podučava ovaj instrument u Hrvatskoj kroz djelovanje svog obrta “Od Srca”, kroz cijeli dan bit će dostupne radionice handpana, a paralelno s njima i razne druge usmjerene na kreativnost i umjetnost, povezivanje sa sobom, povezivanje s prirodom i Ayurveda te radionice za djecu koje će uključivati izradu instrumenata od prirodnih materijala, sviranje, skakanje po trampolinu, crtanje, turu oko mlina, mijesenje tijesta itd.