Oskarovka Viola Davis u povijesno-epskom spektaklu “Žena kralj”
25. srpnja 2022.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Oskarovka Viola Davis u povijesno-epskom spektaklu “Žena kralj”

Afrika. Mnogo je stvari koje su obilježile crni kontinent no malo tko je upoznat s postojanjem Kraljevine Dahomej.

Radi se o monarhiji koja je postojala od 17. do kraja 19. st. na teritoriju današnje zapadne afričke države Benin. Imala je dobro organiziranu ekonomiju a ono po čemu je najviše bila poznata je ženska vojna jedinica Agojie koju su neki prozvali dahomejskim Amazonkama. Upravo je prema njihovoj jedinstvenosti inspiriran nadolazeći film “Žena kralj”.

Službeni trailer filma otkriva nam kako radnja prati Naniscu, hrabru i odlučnu ratnicu i generalicu Agojiea. Nju je utjelovila dobitnica nagrade Oscar Viola Davis (“Fences”, “Tajni život kućnih pomoćnica”, “Widows”, “Odred otpisanih”) koja se mjesecima prije snimanja svakodnevno pripremala za ulogu težinskim treningom, trčanjem i borilačkim vještinama. U drugim ulogama pojavljuju se također poznata imena kao što su Lashana Lynch (“Za smrt nema vremena”, “Kapetanica Marvel”, “Doktor Strange u multiverzumu ludila”), John Boyega (“Ratovi zvijezda: Sila se budi”, “Napad na kvart”, “Bitka za Pacifik 2”) i Hero Fiennes Tiffin (“After”, “Harry Potter i princ miješane krvi”).

Režiju filma potpisuje Gina Prince-Bythewood čiji su dosadašnji rad obilježili filmovi “Ljubav i košarka”, “Tajnovit život pčela” i “The Old Guard”. Na scenariju i priči su pak sudjelovale Marija Bello i Dana Stevens. Kako bi se tematski upotpunio doživljaj filma, za lokacije snimanja odabrana je priroda Južnoafričke republike. Također, za originalnu glazbu filma zaslužan je muzički odjel koji je sudjelovao na glazbi filmova “Kralj lavova”, “Congo”, “Legenda o Tarzanu” i “Suze boga sunca”. Valja spomenuti kako će film imati svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Svakako, ovaj film će kroz svoju specifičnu priču i akciju donijeti dašak toplijih krajeva kada stigne početkom jeseni u domaća kina.

“Žena kralj” je izvanredna priča o Agojie, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspiriran istinitim događajima, “Žena kralj” prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica Oscara Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…