“Ravno do dna” grupe Azra i “Will of the People” grupe Muse najprodavaniji albumi u Hrvatskoj
14. rujna 2022.
Music Box (10000 Članci)
Podijeli

“Ravno do dna” grupe Azra i “Will of the People” grupe Muse najprodavaniji albumi u Hrvatskoj

Vinilno reizdanje trostrukog live albuma grupe Azra Ravno do dna (Croatia Records) postiglo je veliki uspjeh na domaćem glazbenom tržištu.

Album, čije originalno izdanje datira iz 1982. godine, debitirao je na broju jedan ovotjedne Top-liste prodaje domaćih izdanja u Hrvatskoj. Izdanje je postalo 21. album koji je došao na prvo mjesto liste najprodavanijih tijekom 2022. godine. Prošlotjedni broj jedan, album “Buđenje”(Croatia Records) grupe Parni valjak ovoga tjedna nalazi se na drugoj poziciji, dok se Valentin s “Uzmi ili ostavi” (Croatia Records) vratio među najprodavanije albume u Hrvatskoj na trećem mjestu. Sastav Pop Mašina s remasteriranim izdanjem albuma “Kiselina” (Croatia Records) popeo se pet mjesta i nalazi se na četvrtoj poziciji, a Top 5 najprodavanijih domaćih izdanja zatvara Riblja čorba s pločom Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (Croatia Records).

U odnosu na protekli tjedan, ovotjedna lista ima 13 promjena. Na ovotjednu Top-listu prodaje ušao je jedan album. Najviši i jedini novi ulaz ostvario je album “Ravno do dna” grupe Azra. Trostruka ploča zagrebačkog sastava u svoje doba je postigla instantni uspjeh i vrlo brzo postala je kultno izdanje kultnog benda. Kako je vrijeme prolazilo i desetljeća se nizala, tako je taj kultni status samog albuma Ravno do dna došao do razmjera koje bismo, u nekim slučajevima, mogli nazvati mitskim. Riječ je o audio zapisu koncerta snimljenog 21. listopada 1981., i smatra se jednim od najvažnijih live albuma u povijesti popularne kulture naših prostora. Snimka sadrži live izvedbu gotovo cijelog prvog albuma Azra i 14 pjesama koje, do trenutka koncerta, nisu bile diskografski zabilježene. Među njima, bile su i naslovna pjesma “Ravno do dna”, “Balkan”, “A šta da radim” i “Fa fa fa”. Tako je, umjesto planiranog dvostrukog vinila, nastalo trostruko LP izdanje s 44 pjesme. Grupa Azra, naime, prvo je trebala održati jedan veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova, kako bi označila kraj aktualne turneje po Jugoslaviji. Međutim, umjesto toga odlučeno je da finale turneje bude obilježeno s pet koncerata u zagrebačkom Glazbeno-scenskom centru Kulušić. Zbog velikog interesa, svih pet datuma vrlo brzo je bilo rasprodano, pa su dodana još dva koncerta.

Trostruka ploča Ravno do dna sastava Azra jedan je od samo dva koncertna albuma koja su tijekom 2022. godine došla na prvo mjesto. Početkom 2022. dva neuzastopna tjedna na vrhu je proveo live album grupe Bijelo Dugme “5. April ’81” (Croatia Records), koji se ovoga tjedna nalazi na 38. mjestu. Kao “Ravno do dna”, i “5. April ’81” je snimljen u, sada zatvorenom, zagrebačkom klubu Kulušić.

Uz njih, na ovotjednoj Top-listi prodaje domaćih izdanja nalaze se još dva koncertna izdanja. Na broju devet ovotjedne liste nalazi se kompilacijski album “Pop festival Ljubljana 1972 – Boom”(Croatia Records) sa snimkama nastupa s prvog izdanja Boom Festivala, dok se na 22. poziciji smjestio “30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb” (Croatia Records) grupe Prljavo kazalište.
Američka grupa Muse s novim albumom “Will of The People” (Helium 3/Warner/Dancing Bear) predvodi ovotjednu Top-listu prodaje stranih albuma. Riječ je o devetom studijskom izdanju ove grupe, i prvom nakon četverogodišnje diskografske pauze. Također, “Will of The People” je među prvim albumima koji se može kupiti s non-fungible tokenima (NFT) na eco-friendly platformi Serenade.

“Will of the People” je sedmi rock album koji se našao na prvom mjestu najprodavanijih stranih albuma tijekom 2022. godine. Zadnji rock album na vrhu strane Top-liste prodaje bio je “Dropout Boogie” (Nonesuch/Dancing Bear) grupe The Black Keys, i to u izvještaju s datumom  od 22. lipnja. Na drugom mjestu nalazi se album “Manifesto: Day 1 (BELIFT LAB)” K-pop grupe Enhypen, a na trećoj poziciji nalazi se “Proof (BIG HIT ENTERTAINMENT)” benda BTS. Krug pet najprodavanijih stranih albuma zatvaraju Harry Styles s pločom “Harry’s House” (Columbia/Menart) na broju četiri i Jack White s albumom “Entering Heaven Alive” (Third Man Records).