IZVJEŠĆE/FOTO: Altın Gün u Pogonu Jedinstvo – Orient Express linija ponedjeljkom od sevdaha do punka
15. studenoga 2022.
Nikola Knežević (2814 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Altın Gün u Pogonu Jedinstvo – Orient Express linija ponedjeljkom od sevdaha do punka

Nije teško prigrliti orijentalnu kulturu – ima nešto predivno u njoj, a u isto vrijeme i zabavno, plesno, zarazno, hipnotizirajuće, pogotovo ako govorimo o orijentalnim zvukovima.

Altın Gün je upravo jedan od takvih bendova, nemoguće je ostati miran na njihovu glazbu. Iako dolaze iz Nizozemske, svi njeguju takozvani turski psihodelični rock ili anatolijski rock, a dvoje članova potiče iz Turske. Neću reći da ovaj bend osvaja naša srca kao Osmanlijsko carstvo naše krajeve u davnoj povijesti, ali ću reći da obuzima naše tijelo kao najljepša droga, ako postoji takva droga. U Zagreb su došli po prvi put i to promovirajući prije svega zadnja dva albuma, “Yol” i “Âlem”, oba iz 2021. godine, prvi je objavljen na CD-u i vinilu, a drugi u samoizdavaštvu, isključivo na Bandcampu dok prihodi od njega, kako kažu, idu Majci Zemlji. Bend je to koji kombinira orijentalne zvukove temeljene prije svega na turskom narodnom glazbalu bağlami, lude syntheve koji u sebi imaju opaku dozu psihodelije te plutajuće gitare. Drugačije ne mogu opisati taj gitarski efekt koji se prirodno stapa s bağlamom, ali i stvara svoj jedinstveni drive koji je pun pogodak u njihovom zvuku. Prodorna ritam sekcija sastavljena od klasičnih bubnjeva i pratećih perkusija prirodno zove na ples, što su mnogi, da ne kažem s oba boka, prihvatili. Njihova glazba ima i funky utjecaja, ali i reggae glazbe zbog svojeg hipnotizirajućeg ritma, no i sevdah i punk momenata. Doista, u njihovu glazbu možete utonuti toliko duboko da imate osjećaj kako ćete upravo levitirati i odlutati na neko izmišljeno mjesto, a s druge strane će punk doza u vama izlučiti velike količine serotonina i izbaciti hrpu pozitivne energije. Nasmijana lica i trans među publikom ovu su tezu potvrdili.

Foto: Nikola Knežević

Osim pjesama sa spomenutih albuma, izvodili su i neke nove pjesme, odnosno neke koje su već digitalno objavili, ali i neke koje stižu u 2023. godini, vjerojatno i na vinil koji je velikom brzinom planuo na njihovom merchu. Simpatična glavna pjevačica, Merve Daşdemir, koja inače barata i klavijaturama i perkusijama, osvojila je publiku na prvu vokalnu liniju, a tu joj pomaže i glavni klavijaturist Erdinç Ecevit Yıldız, koji svira i bağlamu. Ovih dvoje glazbenika potječu iz Turske, dok su ostali članovi Nizozemci. U isto vrijeme su i simpatični i slatki, ali i ludi i zabavni. Do takvih razmjera da je nemoguće s koncerta izaći s negativnom energijom.

Jedinstven projekt, uistinu, što i ne čudi jer su nastupali u Pogonu Jedinstvo, tamo gdje možete vidjeti publiku različiti glazbenih usmjerenja, ali svi zajedno čine jedno jedinstveno pleme spremno za dozivanje pozitivnih duhova i pozitivne energije koja je ispunila ovaj prostor. Rasprodan je bio Pogon, što daje za zaključiti da je ovaj potez Velvet festivala bio pun pogodak. Altın Gün su novi hit u gradu, ali i u svijetu, barem u ovim psihodeličnim ili progresivnim folk rock krugovima. I znam samo jedno – dolazim na svako njihovo sljedeće gostovanje u Hrvatskoj. Vjerujte mi, nakon napornog radnog ponedjeljka, najgoreg dana u tjednu, sjedne lijepo ovakva glazbena terapija. Akupunktura za mozak.

E, da. Svakako jedna velika pohvala za DJ-a Peđu Radovića koji je zagrijao atmosferu, ali i nastavio nakon nastupa Altin Gün s jugoslavenskom plesnom funk, pop i soul glazbom.

Foto: Nikola Knežević