IZVJEŠĆE: The Royal Ballet: Dijamantni pir u Royal Opera House iz Londona u Cinestaru – (baletni) dijamanti su vječni
17. studenoga 2022.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: The Royal Ballet: Dijamantni pir u Royal Opera House iz Londona u Cinestaru – (baletni) dijamanti su vječni

Gala program izveden u Royal Opera House u Londonu u kojemu su mogli uživati i gledatelji, odnosno posjetitelji kino dvorana u osamnaest zemalja svijeta, među ostalima zahvaljujući i Cinestar Cinemas Hrvatska.

Slaveći šezdesetu godišnjicu Prijatelja Covent Gardena, ovaj program je svojevrsna zahvala svim sponzorima Royal Opera Housea, na nevjerojatnoj podršci svih godina kao i ubuduće.

Nevjerojatna je brojka od 871 dvorane diljem svijeta u kojima se mogu gledati izvanredni operni i baletni programi koji se izvode u legendarnoj dvorani u Covent Gardenu u engleskoj metropoli. Večer kojom su nas počastili izvanredni plesači nagrada je svim filantropima i onima koji uživaju u baletnoj umjetnosti. Devet programa koje smo vidjeli proveli su nas kroz povijest i prošlost Royal Balleta ali su se dotaknuli i sadašnjosti koja gleda u budućnost, pokazujući smjer kojim će se razvijati i kojim ide ova fizički i psihološki zahtjevna disciplina i vid umjetnosti. Sjetili su se velikih koreograf(ij)a Frederica Ashtona, Kennetha MacMillana, Chrisophera Wheeldona ili Georgea Ballanchinea, odavanja počasti legendarnom Mariusu Petipi ali bilo je tu mjesta i vremena i za nova viđenja Josepha Toonge, Pam Tanowitz i Valentina Zucchettija.

Članovi Kraljevskoga baleta spremno su prihvatili izazov i eksperiment te klasičnom repertoaru i pokretima dodali dah novoga i modernoga praćeni hip hop izričajem. Dakako, bilo je tu mjesta i za Masseneta, Schuberta, Saint-Saensa te rekao bih neizbježnoga Čajkovskoga. Publika je oduševljeno i egzaltirano, dugotrajnim pljeskom pozdravila svaki baletni dragulj u kruni a posebno su dojmljivi bili Sarah Lamb i Joseph Sissens u Qualiji, četiri baletana u For Four te plesačice, također četiri balerine u bravuroznoj Primi uz virtuozitet violinista Vaska Vasilleva koji nam je već spomenutoga Saint-Saensa predstavio u svoj raskoši njegove glazbe. I, za kraj, naravno veliki Pjotr Iljič. Briljantan je i ovdje bio ansambl Kraljevskoga baleta no posebno valja istaknuti soliste Marianale Nunez i Reecea Clarkea. Oni su osim svoje fantastične izvedbe s gledateljima podijelili i njihov pogled na balet i umjetnost uopće. Orkestrom je ravnao Koen Kessels, a valja podsjetiti da nas u mjesecu darivanja očekuje nezaobilazna izvedba Orašara. Balet Čajkovskoga već desetljećima oduševljava poklonike plesne umjetnosti i neizbježan je dio programskih sadržaja u brojnim gradovima svijeta.

Izvedbu koja će uživo biti u Royal Opera House u Londonu moći ćemo pogledati u Cinestaru 8. prosinca.

Foto: Bill Cooper