Paraf singlom i spotom “Goli otok” najavljuje izlazak novog albuma “DELTA Live 2022”
7. prosinca 2022.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Paraf singlom i spotom “Goli otok” najavljuje izlazak novog albuma “DELTA Live 2022”

Postoje mitske, fantomske pjesme, najčešće nikada formalno objavljene, poznate s koncerata izvođača koji su davno postojali. “Goli otok” grupe Paraf sigurno je najmitskiji “fantom” cjelokupnoga regionalnog punk i novovalnog perioda.

Uz “Narodnu pjesmu”, apsolutni favorit na gotovo svim nastupima Parafa, ova je skladba redovito izazivala delirij među raspamećenom publikom u kratkom vremenu svoga koncertnoga postojanja. Nažalost, zbog politički nepodobnog teksta, skladba nije mogla ići na njihov album prvijenac “A dan je tako lijepo počeo”, niti je zato ikada studijski snimljena. Kako je nakon toga albuma Paraf promijenio postavu i krenuo u drukčiju fazu djelovanja, ‘Goli otok’ se tijekom osamdesetih više se nije izvodio ni uživo.

No, kad je Valter Kocijančić krajem prošlog desetljeća krenuo s programom Valter svira Parafe i okupio prigodni bend Perspektiva nastala je i studijska verzija te skladbe. Samo godinu dana kasnije objavljen je ultimativni box-set Parafa “Sabrana djela 1976.-1987.” i na njemu se po prvi puta mogla čudi originalna izvedba te pjesme, snimljena 1979. u Puli, na humanitarnom koncertu za podršku stradalima od katastrofalnog potresa u Crnoj Gori. Ista snimka nalazi se kao bonus skladba na specijalnoj vinilnoj ediciji prvog albuma Parafa ‘A dan je tako lijepo počeo’ objavljenoga u povodu 40. obljetnice originalne objave 2020. godine.

Na svom nastupu u riječkom Exportdrvu 1. travnja ove godine sadašnja postava Parafa furiozno je izvela svoj klasik “Goli otok” uz veliku podršku publike. Skladba i pripadajući video najavljuju njihov drugi live-album “DELTA Live 2022″koji na tržište dolazi sljedeći tjedan, 13.12.22., i nastavlja se na prvi objavljeni singl i spot “Želim biti vojnik”.

Poslije Drugoga svjetskog rata za vrijeme socijalističke Jugoslavije, od 1949. do 1988., na Golom otoku organiziran je strogi zatvor, gdje su na početku isključivo bili zatvarani politički zatvorenici, no poslije i klasični kriminalci te maloljetni delikventi. Goli otok je postao zapravo simbol ne samo jugoslavenskoga, nego bilo kojeg totalitarnog režima. Danas se o tome sve zna, tema je detabuizirana, ali 1978. godine, kada je skladba nastala, o Golom otoku moglo se pričati samo privatno. Utoliko je već i uzimanje takve teme i njeno javno izvođenje na koncertima za tadašnje rock poklonike bila prava senzacija i eksplozija bunta. Premda je tekstualni iskaz naivno teenagerski, skladba je punkorvni razarač, a kao diranje u zabranjeno izazivala je euforije u publici te ostala zapamćena kao  jedna od ikona exYu punka sve do današnjih dana.

“Goli otok” i ostale pjesme s najavljenog albuma, Parafi će predstaviti uživo u zagrebačkom klubu Boogaloo 17. prosinca. Bit će to i prva službena promocija albuma “DELTA Live 2022”, a osmeročlana formacija svirat će i reizdanje “Izleta”, ključnog djela jugoslavenskoga post-punka koji u novoj vinilnoj varijanti ima i dvije bonus pjesme – “Fini dečko” i “Praznik”.

Foto: Nikica Petković