RECENZIJA: Razni izvođači: “Le Pop 10” – dobrodošli u svijet novog francuskog šansonjerskog popa
26. prosinca 2022.
Zvonko Slišurić (41 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Razni izvođači: “Le Pop 10” – dobrodošli u svijet novog francuskog šansonjerskog popa

Tko bi rekao da su se Francuzi i Nijemci prije 80 godina teško mrzili. Dijelila su ih dva svjetonazora, dva sistema, dvije jezične barijere, tradicije, a što je najbolnije, dva najkrvavija rata u dvadesetom stoljeću.

Zahvaljujući povijesnim pogreškama nakon Prvog svjetskog rata, zatim mudrih liberalnih odluka nakon katastrofalne Hitlerove kataklizme, smogli su snage da zajedno gledaju u budućnost. Jedna od takvih lijepih priča je – umjetnost. Izdavačka kuća Le Pop Musik iz Kölna, grada s više od milijun stanovnika, već tri desetljeća prezentira francuski “novi val” pop glazbe. I možda upravo što su Nijemci autori tih kompilacija, imaju drugačiji pogled u arhivu i stvaralaštvo francuske pop glazbe proteklih nekoliko desetljeća.

Najnovije izdanje njihove serije kompilacija, sada već pod brojem “10” (iako toga ima i više od deset), ne samo namijenjeno za njemačko tržište, ima mogućnost stavaranja nadahnuća za mnoge domaće nadolazeće talente s našeg područja. Jezik ovdje nije barijera (francuski jezik je možda tek malo manje ljepši od njihove zemlje, tradicije i ljudi). Nevjerojatna je moć glazbe, a ova serija kompilacija nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osim punkera, rockera i techno manijaka.

Neću se previše osvrtati na njihove predhodne bisere, dok nam pod nogama leži nova kompilacija koja niti malo ne zaostaje za svojim prethodnicama. Domaća publika je upoznata sa svjetskim fenomenom imena Zaz ili genijalca Manu Chaoa, ali oni su tek kap u moru što moderna francuska pop glazba nudi. Ova kompilacija (kao i sve prethodne) savršeni su vodiči kroz nepresušne ideje francuske “nove” šansone.

Ako već putujemo turističkim destinacijama Europe, koristeći svoje nepce za lokalnu kuhinju, svoj vid za ljepote graditeljstva i čari prirode pojedinih zemalja, ne možemo suditi po par internacionalnih hitova koje je Francuska dala u proteklim desetljećima. Možda najbolji vodič je upravo ovaj “label”, izdavač čiji su stvaratelji, možda čak i bolje od samih Francuza, prepoznali ljepotu i čar glazbenog svijeta njihove zemlje.

Nisamo baš aktivni u istraživanju glazbe van engleskog jezičnog područja, no to nas ne čini hendikepiranima, tek malo ograničenima. Ovaj francuski pop eksperimenti se u naznakama mogu prepoznati u nekim našim autorima i izvođačima koji vjerojatno nisu ni slutili koliko su blizu jednog lijepog i ugodnog glazbenog izričaja.

Francuski jezik je jedan od najljepših jezika svijeta, nama jedan od najneprihvatljivijih. Doduše, možemo se oduševljavati francuskom “crnom” valu kinemografije, nihovim višestoljetnim povijesnim iskustvima kojima smo tek donekle blizu, ali ruku na srce, moderna francuska glazba nam nikada nije nešto tako velika kao što je bila domaćim drevnim šansoljerima padesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Slušajući ovu kompilaciju, nadam se da se takva vremena mogu promjeniti.

No, ovo je nešto sasvim drugo. Ovo je vatromet ugodne glazbene priče. Tko se s njom suoči, a ona ga pobijedi, neće nikada željeti kraj. Javlja se čista ovisnost. Albumi se tada slušaju svaki dan, svaki čas, svaki mogući moment.

Složiti kompilaciju, rekli bi neki, gotovo je nemoguća stvar. Uvijek će se naći netko tko se neće složiti s izborom, a ovdje mi nemamo izbor. Sve je nama novo, a sve je fantastično. Veliki respekt ekipi iz njemačkog grada zvanog Köln. Na vinilu, CD-u i raznim platformama. Dobrodošli u svijet novog francuskog šansonjerskog popa.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5