POJEDINAČNE TOP LISTE ALBUMA (1/3): Naš kritičar Karlo Rafaneli otkrio 15 najboljih domaćih albuma 2022. godine
30. prosinca 2022.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

POJEDINAČNE TOP LISTE ALBUMA (1/3): Naš kritičar Karlo Rafaneli otkrio 15 najboljih domaćih albuma 2022. godine

Po mnogočemu 2022. je bila neobična, možemo slobodno reći i paradoksalna za hrvatsku glazbu. Ukidanjem epidemioloških mjera ponovno se otvorila koncertna scena.

Zbog niza faktora koji otežavaju turneje i nastupe inozemnim izvođačima, domaći su se našli u nikad komotnijoj situaciji. S druge strane, streaming je dolaskom svih značajnih svjetskih platformi tijekom 2020. i 2021. napokon pustio korijenje i kod nas te, uz sad već notorni potres koji je u domaćim medijima izazvalo predstavljanje Billboardove liste Croatia Songs, razotkrio ogromni raskorak između popularnog i kritičarskog ukusa. Uzroci za to su brojni i mnogi od njih sežu u sociološke domene, no najjednostavnije ih je svesti na generacijski jaz.

Nakon desetak godina svjetske dominacije trap je i na domaćem teritoriju postao velika komercijalna sila koju je nemoguće ignorirati. Oduševljeni zagovornici govorit će o novom novom valu, osporavatelji će pak sve opisati kao prolaznu modu. Bilo kako bilo, glazbena scena u Hrvatskoj doista može ponuditi za svakoga ponešto, neovisno o ukusima. Ono što je u cijeloj priči rastužujuće za nekoga tko navija za manje komercijalne, atraktivne ili naprosto memebilne forme glazbe je činjenica da gotovo svi ovogodišnji kritičarski favoriti (uključujući i one s moje liste) nemaju više od nekoliko stotina mjesečnih slušatelja na Spotifyju, a za ogroman dio njih je u radijski prostor po prirodi stvari zatvoren pristup. Zbog svega navedenog svjestan sam da je osobnu listu punu jazz albuma poput moje vrlo lako otpisati kao otvoreni snobizam koji ne govori ništa o domaćoj glazbi u 2022. No i to je pretjerana generalizacija koja uzima u obzir samo određene parametre, jer kad vidite koliko su živih nastupa tijekom godine imali npr. Chui, autori jednog od najhvaljenijih ovogodišnjih albuma, onda stvari i nisu toliko crno-bijele. Bez obzira na ukuse i dob, hrvatska glazbena scena je živa i raznolika pa čak ako se ne čini toliko kreativno snažna kao dvije prethodne godine.

Top 15 domaćih albuma 2022. godine:

1. Chui – Zagreb-Berlin (Dancing Bear)
2. Mimika Orchestra – Altur Mur (Menart/Rika Muzika)
3. LHD – Off The Grid (Dirty Old Records)
4. Sleepyheads – We re OK (Geenger Records)
5. Seine – Naizust (Moonlee Records)
6. Šumski – Kolobari (Geenger Records)
7. Pavle Miljenović Quartet – Arrival (Croatia Records)
8. Tidal Pull – Promatranje cvijeća pri punoj brzini (Mudri Brk)
9. Ivan Grobenski – Apocalipstick (Intek Music)
10. Trophy Jump – Feels (JeboTon)
11. ###- nasilno (samoizdavaštvo)
12. Ether – Bitke na makovim poljima (Basic & Rough)
13. Ivan Kapec – Aligatori (Croatia Records)
14. Filip Pavić – Labirynth Songs (Croatia Records)
15. Bruna Matić Quintet – Noise (samoizdavaštvo)

TOP 10 ALBUMA 2022. GODINE: Glazbeni kritičari Music Boxa odabrali najbolje albume godine – prvo mjesto dijele dva izvođača!