POJEDINAČNE TOP LISTE ALBUMA (2/3): Naš kritičar Boris Abramović predstavlja svoj izbor 15 najboljih domaćih albuma godine
31. prosinca 2022.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

POJEDINAČNE TOP LISTE ALBUMA (2/3): Naš kritičar Boris Abramović predstavlja svoj izbor 15 najboljih domaćih albuma godine

Evo još jedna je iza nas. Svašta nam je donijela, ali i odnijela. Ostali smo bez pandemije, barem prividno, ali to nam je na velika vrata vratilo koncerte, što je najvažnije. Dobili smo rat u blizini, a uskoro gubimo neke granice, ostajemo bez jedne valute, a dobivamo neku drugu. Even steven.

Ostali smo nažalost ove godine bez puno velikih glazbenika i to je ono što će najviše faliti, ali pojavljuju se neki drugi, neki mlađi. Upravo su na mojoj listi ti mladi bendovi meni i najdraži, oni koji su ove godine možda izbacili nešto prvo svoje. Naravno tu su i neka već etablirana imena koja jednostavno ne mogu omanuti, ali ovih par imena što su ove godine “izbacili” svoje prvijence, i to izuzetno dobre, budi nadu.

Prvo ću spomenuti par njih, a za početak je tu pulski Freaktion koji je svoj prvi album izdao za Božić, a promovirao ga je tri dana kasnije u KSET-u. I više nego zasluženo ušao je na listu, a šteta je što se pojavio na samom kraju godine pa nije bilo vremena za širu promociju. Nakon njih tu su i Tidal Pull sa svojim svježim prvijencem, a isto tako i Revirgin su se uspješno diskografski oglasili. Napokon smo ove godine dobili i albume prvijence ###, Barbare Munjas i Ether koje pratimo već neko vrijeme, ali ova je godina bila važna za njih. Na vrhu mi je Ivan Grobenski koji svakim svojim novim uratkom ode nekim relativno drugim putem nego prije, ali ove godine je stvarno otišao na neku sasvim “drugu obalu” i potpuno oduševio. Što je sljedeće baš me zanima? Seine nastavlja svojim putem i oni evoluiraju na samo njihov način, ali uvijek su izuzetno zanimljivi, Sleepyheads su se nakon dugo vremena ponovo oglasili i opet su bili pun pogodak, LHD nastavlja uspješnu priču Bambi Molestersa, Fire in Cairo nastavljaju biti sve bolji, a nedavno su se ponovo oglasili i meni dragi Paul the Walrus. Od ovih etabliranijih, Chui je nastavio svoju neprekinutu nisku uspješnica svojim novim projektom, a u nekom sličnom tonu i s nekim istim ljudima dobili smo i zanimljivi prvijenac Zmaj Orko Stara. Za kraj još svakako moram spomenuti i Mimika Orchestra koji žive u nekom njihovom posebnom svijetu koji znaju predstaviti svima na samo njihov zanimljivi način.

Sve u svemu dobra godina. Za poželjeti je da u sljedećoj barem završi taj rat u blizini, a ne bi bilo na odmet i da bude dobre glazbe, barem kao u ovoj. Sretna vam svima i uspješna 2023. godina!

1. Ivan Grobenski – Apokalipstick (Intek Music)
2. Mimika Orchestra – Altur Mur (Menart / Rika Muzika)
3. Seine – Naizust (Moonlee Records)
4. Tidal Pull – Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini (Mudri Brk)
5. Sleepyheads – We’re OK (Geenger Records)
6. Barbara Munjas – Right Place Right Time (Aquarius Records)
7. Chui – Zagreb-Berlin (Dancing Bear)
8. Freaktion – Aesthetic-Sin (samoizdavaštvo)
9. Paul the Walrus – Sunset Clause (samoizdavaštvo)
10. Revirgin – Simulations (samoizdavaštvo)
11. Ether – Bitke na makovim poljima (Basic & Rough)
12. ### – Nasilno (samoizdavaštvo)
13. LHD – Off The Grid (Dirty Old Label)
14. Zmaj Orko Star – Escape (Dancing Bear)
15. Fire in Cairo – High Degrees (Los Angeles Agency / Basic & Rough)

Foto: Nikola Knežević

POJEDINAČNE TOP LISTE ALBUMA (1/3): Naš kritičar Karlo Rafaneli otkrio 15 najboljih domaćih albuma 2022. godine

TOP 10 ALBUMA 2022. GODINE: Glazbeni kritičari Music Boxa odabrali najbolje albume godine – prvo mjesto dijele dva izvođača!