Umro jedan od najvećih gitarista svih vremena, Jeff Beck
12. siječnja 2023.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

Umro jedan od najvećih gitarista svih vremena, Jeff Beck

Preminuo je rock gitarist i dobitnik Grammyja Jeff Beck. Uzrok smrti je iznenadni bakterijski meningitis. Umro je u 79. godini života.

Geoffrey Beck rođen je u Wallingtonu u Južnom Londonu 1944. Pjevao je u crkvenom zboru kao dijete, a električnu gitaru uzeo je u ruke kao tinejdžer; čak je izradio model gitare oponašajući slavnog Gibsona Les Paula. Poput mnogih britanskih tinejdžera u to vrijeme, idolizirao je američke blues i rock’n’roll umjetnike – osobito Buddyja Guya i Genea Vincenta.

Beck je svirao u nekolicini lokalnih bendova ranih 60-ih, kao što su Rumbles, Tridents, Night Shift i Screaming Lord Sutch, no još je veći proboj doživio kada je Eric Clapton 1965. odlučio napustiti Yardbirdse. Beck se pridružio nakon što ga je drugi lokalni gitarist — Jimmy Page — preporučio preostalim članovima. Beck je ostavio veliki trag na albumu “For Your Lov”e iz 1965. — čija je naslovna pjesma postala jedan od najvećih hitova grupe. Također je snimao na “Shapes of Things”, koja se pojavljuje na istoimenom LP-ju Yardbirdsa iz 1966.

Beckov boravak u Yardbirdsima bio je kratak; napustio je 1966. i objavio svoj debitantski solo album dvije godine kasnije. “Beck-Ola”, njegov prvi studijski album objavljen pod nadimkom Jeff Beck Group, stigao je 1969. U početnoj postavi su bili Rod Stewart na vokalu, Ron Wood na basu i Tony Newman na bubnjevima. Iste godine Beck je doživio prometnu nesreću u kojoj je slomio lubanju. Do 1971. Beck je reformirao Jeff Beck Group. Novu postavu činili su Bob Tench na glavnom vokalu, Clive Chaman na basu, Cozy Powell na bubnjevima i Max Middleton na klaviru. Izdali su “Rough and Ready” te godine, nakon čega je uslijedio konačni, istoimeni LP 1972. Oba su albuma koketirala s temeljima onoga što će kasnije biti poznato kao jazz fusion.

Beck se vratio solo karijeri 1975., kada je izdao “Blow By Blow”—potpuni jazz fusion LP. Album je producirao slavni producent Beatlesa George Martin, a na kraju će postati platinasti u SAD-u. Njegov nasljednik, “Wired” iz 1976., također je postao platinasti. Beck je usporio 1980-ih zbog njegove borbe s tinitusom, iako je izdao još nekoliko albuma. “Flash” će Becku donijeti prvu nagradu Grammy – njegov singl “Escape” odnio je trofej za najbolju instrumentalnu rock izvedbu te godine. Osvojio je još sedam Grammyja tijekom svog života, posljednji put 2011., kada je pokupio tri nagrade.

Devedesete su bile posebno desetljeće za suradnje i tada je radio s Tinom Turner, Jonom Bon Jovijem, Kate Bush, Rogerom Watersom i svojim tinejdžerskim idolom Buddyjem Guyem. Izdao je i svoj LP “Who Else!” 1999. zajedno s nekoliko albuma tijekom ranih 2000-ih. Njegovo najnovije izdanje bilo je 2022. u suradnji s Johnnyjem Deppom pod nazivom “18”. Beck je nastupao uživo s kontroverznim glumcem nedugo prije njegove smrti.

Izvor: PItchfork

Foto: Ross Halfin