“Kao kakao” grupe Leb i sol reizdan na vinilu rezanom u pola brzine
16. siječnja 2023.
Music Box (11099 Članci)
Podijeli

“Kao kakao” grupe Leb i sol reizdan na vinilu rezanom u pola brzine

Makedonska supergrupa Leb i sol objavila je 1987. godine “Kao kakao”, jedno od najvažnijih glazbenih djela ex-YU diskografije.

Povodom 35 godina od objave kultnog albuma, izdavačka kuća Croatia Records s ponosom predstavlja ekskluzivno vinilno reizdanje “Kao kakao”. Album koji je do današnjeg dana ostao nevjerojatno aktualan, ponovno će biti dostupan u fizičkom obliku, na 180-gramskom vinilu rezanom u pola brzine u Abbey Road Studios u Londonu. Osim Half-speed masteringa koji je radio Miles Showell, izdanje uključuje bogatu knjižicu s fotografijama Georgija Hristovskogarhivskim fotografijama Croatia Recordsa te popratnim tekstovima.

Iako je objavljen upravo 1987., s idejama za novi studijski album bend je počeo eksperimentirati koju godinu ranije. Nakon albuma “Kalabalak”  (1983.) i “Tangenta” (1984.), objavljenih za Jugoton, uslijedio je “Zvučni zid” (1986.), album s pjesmama koje su se u međuvremenu namjenski radile za kazalište, film i televizijske serije. Grupa je, priznat će članovi, od godine 1985. prolazila kroz poprilično krizni period, a eventualni neuspjeh planiranog studijskog izdanja sigurno bi označio raspad još jednog rock giganta. Kako bi maksimizirao potencijal novog materijala, bend odlučuje pozvati mladog, virtuoznog klavijaturista Kirila Džajkovskog koji postaje stalni član, a osim njega snimanju se pridružuju saksofonist Goce Micanovpjevačice Bebi Dol i Ana Kostovskagajdaš Ronnie Wathen te perkusionist Miško Mihajlovski.

Čitav materijal snimljen je u čuvenom studiju M-2 Radija i televizije Skopje, gdje je, između ostalih, snimala i grupa Bijelo dugme. Album “Kao kakao” idejno i produkcijski zvuči nevjerojatno svježe, a čak je i za današnje produkcijske standarde to zaista izvanredan album. Ovim izdanjem bend je osigurao status jednog od najvećih sastava u povijesti naših prostora.

Luksuzno vinilno reizdanje albuma “Kao kakao” grupe Leb i sol možete kupiti po cijeni od 22.50 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na webshopu.