Sam Smith objavio najhrabrije izdanje do sada, četvrti studijski album “Gloria”
28. siječnja 2023.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Sam Smith objavio najhrabrije izdanje do sada, četvrti studijski album “Gloria”

Nakon velikog uspjeha nezaustavljivog singla „Unholy“ s pop divom Kim Petras koji je zabilježio impresivne rezultate slušanosti i u Hrvatskoj, Sam Smith predstavlja dugoiščekivani četvrti studijski album „Gloria”!

Paralelno s njegovim ‘najhrabrijim izdanjem dosad’, otkriven je i singl „I’m Not Here To Make Friends” (kojeg je producirao Calvin Harris).

Spot za pjesmu „I’m Not Here To Make Friends” (kojeg je režirao Tanu Muino, poznat po radu s imenima kao što su Lil Nas X, Normani, Harry Styles) započinje sa Samom koji, usred bakanalija, izlazi iz zlatnog helikoptera. U videu nastavljamo promatrati Sama Smitha ‘u svom elementu’, odnosno dok uživa u hedonističkim trenucima. Zahvaljujući vizualnim elementima koji označavaju slobodu, radost i slobodu izražavanja, spot je punokrvna alegorija za neumoljivu individualnost, što je pažljivo osmišljen uvod u sveobuhvatnu temu albuma.

„Gloria” nije samo kreativni korak naprijed, već i osobni. To je zvuk okova koji padaju na pod, granica koje su radosno probijene te posveta traganju i otkrivanju istinske slobode… Ovo je bio pravi kreativni izazov za Sama – hitmejker ovim izdanjem kreće u sasvim suprotnom smjeru od srceparajućih pjesama po kojima se najviše ističe; cilj je bio složiti album o kojem se moglo samo maštati tijekom prijelaza iz adolescentske u odraslu dob. „Gloria” se oslanja na neke proslavljene ženske figure iz Samovog glazbenog svijeta (Jessie Reyez, Kim Petras, Koffee), a ponajviše istražuje teme seksa, strasti, samoizražavanja i nesavršenosti.

Naslov albuma nije posveta osobi, prošlosti ili sadašnjosti, već onoj zagonetnoj životnoj sili. Govoreći o albumu, Sam objašnjava: “‘Gloria’ slavi sve žanrove, dive, pjevačice i autore pop glazbe koje volim… Da, ovaj album označava oslobađanje ‘moje glazbene dive’ – puštam ‘svoju Gloriju’ van!”

Dugogodišnji suradnici Jimmy Napes, Stargate i Max Martinov kolega ILYA dodatno su pomogli u stvaranju albuma od 13 pjesama koji hrabro balansira na granici između svjetlucavog elektro popa, veličanstvenih, sanjarskih melodija, jamajčanskog dancehall freak-popa, izvrsnih klavirskih balada i zbornog pjevanja.

Album prvijenac Sama Smitha „In The Lonely Hour“ bio je najprodavaniji debitantski album desetljeća, koji je od objave u 2014. prodan u više od 33 milijuna primjeraka. Sam Smith također drži dva Guinnessova rekorda za najviše uzastopno provedenih tjedana na službenoj Top 10 ljestvici albuma Ujedinjenog Kraljevstva te za prvu tematsku pjesmu filmova o Jamesu Bondu koja je dosegnula prvo mjesto na UK ljestvicama. S osvojene četiri nagrade Grammy, tri nagrade BRIT te jednim Oscarom, Sam Smith je jedno od najuspješnijih imena novije glazbene povijesti. Rasprodane turneje i rekordan broj streamova, koji trenutno iznosi više od 50 milijardi, dodatno potvrđuju taj status. Globalna pop zvijezda izjašnjava se kao rodno nebinarna osoba.

Foto: Michale Bailey Gates