Film “Papin egzorcist” stiže u kina pred Uskrs
25. veljače 2023.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Film “Papin egzorcist” stiže u kina pred Uskrs

U kino premijeri 6. travnja, tri dana prije Uskrsa, dolazi horor religijske tematike inspiriran memoarima svećenika Gabrielea Amortha, talijanskog svećenika i nekadašnjeg glavnog egzorcista Vatikana za kojeg se navodi da je odradio preko 100 tisuća egzorcizama do svoje smrti 2016. u 91. godini. 

Russell Crowe, gledateljima najdraži iz epskog “Gladijatora”, a poznat i po ulogama u “Supermanu” i “Thoru” te filmovima “Genijalni um” i “Noa”, utjelovljuje popularnog i kontroverznog Amortha u svojem prvom horor filmu.

Prvi trailer filma, koji je prije nekoliko dana objavljen, prikazuje zastrašujećeg demona, duboko zakopanu vatikansku tajnu i opasnost koja seže čak i do samog pape. Glavnog egzorcista Vatikana, prekaljenog Gabrielea Amortha pozivaju da istraži opsjednutost jednog dječaka. Poznavajući da 98% slučaja zahtjeva samo kvalitetnu psihološku pomoć, ostat će iznenađen kad otkrije da dječaka uistinu opsjeda demon, ali i da demon s Vatikanom dijeli dugo skrivanu misteriju te da su mu namjere puno gore nego što je Amorth očekivao…

Ovaj horor triler režirao je Julius Avery (“Operacija Overlord”, “Samaritanac”), a scenarij su radili Michael Petroni i Evan Spiliotopoulos (“Herkul”, “Lovac i ledena kraljica”, “Nečastiva”). Ulogu pape glumi iskusni talijanski glumac Franco Nero (“Django.”, “Umri muški 2”, “John Wick 2”), a u nesvakidašnjoj suradnji s Russellom Croweom slušamo popularnog negativca Ralpha Inesona (“Harry Potter”, “Černobil”, “Igra prijestolja”, “Vještica”) koji daje svoj hrapavi, duboki glas jezivom demonu u tijelu dječaka.

Film je inspiriran memoarima svećenika Gabrielea Amortha – “Egzorcist govori” i “Novi izvještaji jednog egzorcista” koji su brzo postali međunarodni bestseleri. Amorth je rođen 1925. godine u  Modeni, zaređen je 1954., a u 61. godini života postaje egzorcist Rimske biskupije. Godine 1990. osniva Međunarodno udruženje egzorcista i predsjeda do 2000. Nakon toga, posvetio se gore navedenim memorarima koji su poslužili kao inspiracija za ovaj nadnaravni horor triler.