“Da sam znal”, prvi singl koprivničkog benda Ogenj u tri godine
30. travnja 2023.
Music Box (11096 Članci)
Podijeli

“Da sam znal”, prvi singl koprivničkog benda Ogenj u tri godine

“Da sam znal” ljubavna je pjesma koja u novom sastavu benda Ogenj predstavlja otvaranje za 3. studijski album u izdanju Mast produkcije.

Naime, sadašnja četvorka u novoj postavi iznjedrila je iz svoje radionice novi hit s tvrdim ritmovima i neuhvatljivim rifovima. Kako kažu sami članovi benda: „’Da sam znal’ sarkastična je priča o „staromodnoj“ ljubavi između muškarca i žene, između borbe pameti i srca, hormona i mudrosti. Tema je ozbiljna i intimna, a opasna za dušu i tijelo, pa je prema tome glazba natrpana stilistički, produkcijski i tekstualno, što bi s vizualnim dijelom trebalo dočarati usamljenost, razočaranje, bol koje ostavlja čovjeka praznim. Osim standardnog instrumentarija Ognja, obogatili smo snimku još pokojim neuobičajenim zvukom koje obogaćuje zvučnu sliku.“

„Koncept za spot je jednostavan. Nije previše direktan, no nije ni toliko apstraktan. Više puca na podsvijest i simboliku. Pustinja je vrela po danu, a ledena u noći i kad zapneš na takvom mjestu nije neko turističko iskustvo. Nas četvorica postavljeni u krug jedni prema drugima okruženi tim prelijepim noćnim, pustinjskim krajolikom osvijetljenim koncertnom i snimateljskom rasvjetom. Kontinentalna Hrvatska prebogata je skrivenim blagom, a područje koje prožimlje obronke Bilogore sve do romantične Drave, posebno je po mnogočemu. Spoj guste šume, rijeke Drave, pjeskovite pustinje, brojnih ciklo i pješačkih staza, umjetničkih ateljea, tradicijske hrane i OPG-ova na malom prostoru – sve je to područje Dravski Peski. Intrigantno pjeskovito područje „Peski“, nudi jedinstvenu priliku da upoznate pravu malu pustinju koja je prepoznata kao vrlo atraktivna lokacija te su se na njoj snimali brojni spotovi kao i filmovi. Upravo u tom dijelu raja, pronašli smo inspiraciju za video uratkom za naš prvi singl.“ – Ogenj o spotu.

Snimanje, montažu i videoprodukciju potpisuje Marko Čordaš iz Studija Jeka.

“Komadić budućeg vizuala koji tvori cjelokupnu priču u vidu slagalice, koja će svoj finale i bitak poprimiti izdanjem albuma. Elementi svojstveni za umjetnika koji stoji iza ovog djela dočaravaju surovost, jednostavnost, dvosmislenost. Podravski ‘pevec’ koji iako je noć već budi dan. Možda je vrijeme za osvijestiti se, a možda je ‘pevec’ zabrijao malo previše. Unatoč tome, imao podršku ili ne, bio shvaćen ili ne, imao sljedbenike ili ne, Ogenj gori i širi svoju svjetlost na surovost okoline. Djelić podravskog kraja i bogatstva nasljeđa i tradicije kao i prirode, sramežljivo prikazan u grafici, nadopunjuje se oprečnom glazbenom kulisom. Dravski peski, pevec, ogenj, naivec…”, kažu Ogenj o grafičkom vizualu singla i nadolazećeg izdanja.

Grafiku koja je pripremljena za digitalno izdanje izradio je poznati koprivnički umjetnik Zvonimir Haramija Hans, vizualni umjetnik sa širokim područjem interesa i djelovanja na polju likovne umjetnosti. Bavi se tradicionalnim likovnim medijima i tehnikama ali isto tako i računalnom grafikom i modernim tehnikama

Foto: Dino Šef