IZVJEŠĆE/FOTO: Zadar prvi put obilježio Svjetski dan glazbe
22. lipnja 2023.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Zadar prvi put obilježio Svjetski dan glazbe

Prvi dan ljeta, najdulji dan u godini, a ujedno Svjetski dan glazbe obilježen je ove godine prvi put i u Zadru.

Tradiciju dugu 41 godinu započela je Francuska, a ubrzo su joj se pridružile i brojne druge zemlje, među kojima je i Hrvatska.

U organizaciji Udruge Prizma, u sklopu cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon live, Svjetski dan glazbe održan je na Trgu Petra Zoranića gdje se okupljenoj publici, slučajnim i namjernim prolaznicima predstavilo troje zadarskih umjetnika.

Foto: Ivana Kolenc

Prva je nastupila Lucija Grabovac, kantautorica koja se kroz polusatnu svirku predstavila s autorskim materijalom koji će se naći na nadolazećem albumu prvijencu. Uz akustičnu gitaru i u pratnji Nikoline Brale, kolegice iz vokalnog a capella sastava AKA Crescendo, izvela je i obradu pjesme “Linger” irskog benda The Cranberries.

Mješoviti zbor Fige, poznat po izvođenju tradicijskih pjesama Balkana i Mediterana, svoj je nastup započeo hodom kroz okupljenu publiku izvodeći pjesmu “Papa rude”. Tijekom polusatne izvedbe, Trgom Petra Zoranića orili su se gotovo zaboravljeni tradicijski napjevi iz Preka i Kali na Dugom Otoku kao i oni  iz Grčke, Gruzije, Vojvodine i Srbije što je jednako privuklo Zadrane i strane goste.

Foto: Ivana Kolenc

Feštu od glazbe zaključio je Pećo, zadarski reper koji, uz matični Shelter Team, posljednjih godina djeluje u projektu Kampanari, ali neumorno radi i na solo materijalu. Njegov je nastup privukao brojne zaljubljenike u hip hop, U pratnji DJ-a Uabua, Pećo je napravio presjek kroz stvari s posljednjeg albuma “Kampanari II” i one matičnog Shelter Teama, te premijerno izveo nadolazeći singl sa solo albuma “Sparina” koji izlazi u srpnju ove godine.

Foto: Ivana Kolenc