DJ i producent Yakka novim projektom promovira regionalnu remiks scenu
7. studenoga 2023.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

DJ i producent Yakka novim projektom promovira regionalnu remiks scenu

U svijetu glazbe remiksevi često prolaze ispod radara publike. Naš nagrađivani DJ i producent Yakka donosi promjenu s projektom Domaće House Obrade. Prilika je ovo dodatnog povezivanja slušatelja, glazbenika i izdavača, ali i otkrivanje pravih dragulja među remiksevima i samim remikserima.

Osim kao autor zapaženih remikseva koji se često mogu čuti na radio postajama, Yakka je u proteklih 15 godina nastupao diljem Hrvatske, na mnogim značajnim regionalnim festivalima, a nastupe bilježi i u Europi te SAD-u. Godinama je jedan od najaktualnijih i najtraženijih hrvatskih house DJ-a, a to opravdavaju i jake rezidencije koje drži za BSH events, LMF Festival, Hula Hula beach club, No Guestlist i mnoge druge. Njegove remiks uspješnice za Detour, Nipplepeople, Ivanu Kindl i Annu Moor broje zajedno milijunska preslušavanja. Kako kaže, često „podvali“ neki svoj domaći remiks i u setovima kad ne vrti tematsku večer Domaće House Obrade. Publici to ne smeta i odlično to prihvaća.

Ideja projekta je objediniti sve remikseve regionalnih umjetnika i predstaviti ih kroz serijal DJ setova putem online platformi, ali i uživo kroz nastupe diljem regije. Samim time projekt promovira i umjetnike, slušateljima otkriva nove verzije pjesama za koje do sad nisu čuli, izdavačima otkriva remiks talente i otvara ideje za nove suradnje. Potiče se kreativnost i širi se svijest o mogućnostima koje sama kultura remiksiranja pruža.

“Jako mi je bitno i uzeo sam sebi zadatak da glazbenicima i izdavačima približim cijelu ovu priču jer iz prve ruke znam da se često za super talentirane remiksere ne zna, ne dobivaju zasluženu pažnju ili jednostavno ne znaju ponuditi svoj proizvod. Nadam se da će ovo za neke od njih uroditi novim prilikama, suradnjama i glazbenim uradcima” — ističe Yakka.

Sigurno je kako remiksevi dobivaju novu dimenziju kroz DJ set jer se, za razliku od nasumičnog puštanja, smislenim miksanjem postiže drugačija atmosfera i osjećaj. House, tech house, deep house, disco, melodic, afro i techno neki su od podžanrova elektroničke glazbe koji se mogu čuti u remiksevima i DJ setovima Yakkinog novog projekta. „Pratim elektroničku scenu i sudjelujem vrlo aktivno na istoj već dobar niz godina. Manje-više sve remiksere koje će te moći slušati ovom serijalu znam osobno i cijenim njihov rad. Neka ovaj serijal mojih DJ setova ostane trajna ostavština regionalnoj elektroničkoj i glazbenoj sceni“ — dodaje.

Važno je naglasiti da projekt osim službenih remikseva obuhvaća i brojne neslužbene bootlegove i edite upravo zato da ukaže na kvalitetne radove koji u budućnosti možda mogu postati i službeno izdani. Isto tako, u mixevima se nalazi nekolicina iznimaka, a to su glazbeni uradci koji nisu remiksevi nego originali, ali pripadaju elektroničkoj glazbi i vokali su na našem jeziku. Samim time čine smislenu cjelinu s remikesvima i bila bi velika šteta ne ubaciti ih u projekt. Takva glazbena djela također su i svojevrsna inspiracija da elektronička glazba koja nastaje na našim prostorima ne mora biti na engleskom, kako je to praksa u 99% slučajeva.

Prva epizoda (Domaće House Obrade Vol.1) u jednosatnom DJ mixu donosi zanimljiv raspon obrada. Od Ilana Kabilja, Gabi Novak, Mangroovea, Natali Dizdar, preko DorianGraya, Haustora, Indexa, sve do Nine Badrić, Albine i drugih. U ulozi remikseva su se ovaj put našli Dus, Frankie Goes Deep, Benjamin Milić, Blacksoul, Mark de Line, Bruns Lay, Full Ferry, Deftone, Wekingz, Nebs Jack te sam Yakka. Epizoda je dostupna na YouTube i Mixcloud platformama. U narednom periodu, nove epizode će za početak izlaziti mjesečno, a poslije možda i češće.

Domaće House Obrade u konceptu klupske večeri su već do sad u kratkom vremenu imali priliku slušati Hvar, Pula, Slavonski Brod, Vinkovci, a uskoro i Umag. Sam koncept je takav da nije strogo orijentiran na klubove, dapače, odlično se uklapa i kao pozadinska glazba u caffe barove, meet & greet događaje i slično. „Svi zainteresirani za suradnju su dobro došli javiti se da ih posjetimo i da zamiksamo!“ – dodaje Yakka za kraj.

Foto: Danijel Meštrović