Bojan Slačala (Artan Lili): “Recept za sreću je sljedeći – pred koncert u Zagrebu idemo na špek fileke, a u Beogradu obavezno na gurmanske škembiće””
22. studenoga 2023.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

Bojan Slačala (Artan Lili): “Recept za sreću je sljedeći – pred koncert u Zagrebu idemo na špek fileke, a u Beogradu obavezno na gurmanske škembiće””

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg koncerta u sklopu turneje “10 godina teškog undergrounda” beogradska grupa Artan Lili vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture gdje će održati koncert 2. prosinca 2023. godine.

Uoči novog zagrebačkog koncerta koji polako postaje i tradicija, naš Boris Abramović razgovarao je s Bojanom Slačalom, frontmenom benda Artan Lili.

Trebalo vam je dvadeset svirki da u Zagrebu napokon zasvirate u Tvornici kulture, a kada ste napokon tamo došli prošle godine i probili led ovaj puta bi sve trebalo biti lakše i možda opuštenije. Koliko vam znači ovaj ipak najveći klupski prostor u Zagrebu?

“Znači nam puno. Zaista smo ponosni na to što smo izgradili zajedno sa sjajnom ekipom iz Tvornice, a to naša publika cijeni i respektira, što se vidi i po interesu za ovaj koncert. Mi kao bend obožavamo Tvornicu kulture jer se tu možemo pokazati u kompletnom audio-vizualnom formatu, a i ovog puta smo spremili ludu stvar.”

Poznati ste kao veliki “radnici” koji ulažu puno truda u svoju karijeru, a zadnjih godina je taj veliki trud prepoznat i od kritike i od publike. Godi li vam više kad vas cijeni “kritika“ ili ste ponajviše orijentirani na reakcije publike na koncertima?

“Do kritike preko publike – jedan je put! Svi znaju da mi ne podilazimo nikome, zato nas i vole. Mi smo bend koji ima mišljenje i koji svoje stavove iznose jedino kroz umjetničku formu, koja nam daje kulturnoumjetnički imunitet (nešto kao diplomatski imunitet :)), da sve radimo onako kako mi mislimo da treba. To je fair-play. Pa kom opanci, kom Nike!”

Zagreb “voli” beogradske bendove, nekada je postojala manifestacija “Pozdrav iz Beograda” u kojoj su svake godine vrlo uspješno u Kulušiću gostovali beogradski bendovi, a zagrebački su uzvraćali (također vrlo uspješno) u Beogradu s “Pozdrav iz Zagreba”. Hoće li ovaj koncert u Tvornici kulture postati nekakva tradicija benda Artan Lili da svake godine počasti Zagrepčane jednim svojim koncertom?

“Rezidenture bendova u određenim gradovima i klubovima su odavno postale standard u Americi i Velikoj Britaniji. Las Vegas kao prototip toga, još od Elvisa, preko Princea, do U2-a danas u ovoj najnovijoj Spheri! Primjera je mnogo. Ta tradicija s Tvornicom kulture se evo već nastavlja drugu godinu za redom, tako da pozivamo sve da 2.12. budu dio naše zajedničke priče – priče o životu, ljubavi i rokenrolu!”

Pandemija vas je (kao uostalom i sve ostale) poprilično ukočila, što koncertno, što diskografski. Novi album objavljujete mic po mic ili bolje rečeno singl po singl, a dosta je tu i sjajnih gostiju. Što smo sve dobili do sad, a što nas još očekuje i kada će se album kompletirati?

“Uskoro će se sve staviti na jedno mjesto u formi albuma, naravno u izdanju Croatia Recordsa, s kojima imamo sjajnu višegodišnju suradnju. Bilo je sjajnih gostiju, a uskoro nas očekuju i neke nove suradnje koje ipak ne bih otkrivao.

 

Koje vas uopće teme najviše inspiriraju u radu, koliki je tu utjecaj ljubavi, ili politike, ili općenito svijeta koji vas okružuje?

“Osobno meni kao tekstopiscu nisu okidač dnevno-političko-estradne teme. Globalno i univerzalno su pravci kojima sam orijentiran. Tako pokušavam doći do nekih novih zaključaka koji su nam kao ljudima i društvu potrebni. Moja mala utopija. Tako to ide…”

Situacija u Srbiji je takva kakva je, ovdje kod nas je isto takva kakva je. Što vam je pozitivno kada dođete svirati ovdje, a što vam možda vaše nedostaje?

“Mi smo jednostavni ljudi, a recept za sreću je sljedeći – pred koncert u Zagrebu idemo na špek fileke, a u Beogradu obavezno na gurmanske škembiće. Kad su dobro spremljeni, to su delikatese kojima se jednako radujemo!”

Svirali ste (pogotovo u početku) po malim klubovima, a svirali ste i na festivalima za više tisuća ljudi. Što vam je draže, mali prostori gdje je možda bolja interakcija s publikom, oni veliki gdje ipak morate pokušati pokrenuti veliku masu, ili u oba slučaja publika dobije isto, ono najbolje što znate?

“Svejedno nam je – isti vrag za 5 ili 5.000 ljudi. Bit ćemo gola voda već na 3. pjesmi. Tako ili nikako – zato nas i vole!”

Cijeni vas publika, cijeni vas i kritika, a koga vi od nekih hrvatskih ili regionalnih glazbenika cijenite i slušate, i koga bi mogli preporučiti da se čuje i vidi?

“Volimo i cijenimo mnoge autore – od novih Hiljsona, od srednjih Pipse, Edu, od starih većinu na relaciji Dedić – Štulić – Bare!”

Kad smo već kod slušanja, koga ljudi iz Artan Lili slušaju među svoja četiri zida, koji su im možda muzički idoli iz mladosti?

“Odrasli smo na potentnom domaćem i stranom post-punku i new waveu, slušali u međuvremenu sve od Bristola do Manchestera, od Seattlea preko Detroita do New Yorka. Najviše naravno slušamo suvremenu domaću i stranu produkciju, ima tu svega. Ne diramo stare idole, a nove nastojimo otkriti u sebi i dati im to mjesto u srcu zauvijek.”

Ne mogu da ne upitam kakav je status benda Stuttgart Online, jel’ još na neki način online ili je trenutno ili trajno offline?

“Grupa je trenutno u fazi mirovanja. Osjećam da se akumulira neka energija vrijedna ponovnog sastanka…”

Za kraj evo prilike da sve pozovete na koncert u Tvornici kulture 2.12. i da nam možda unaprijed otkrijete barem dio onoga što nas čeka na koncertu.

“Uz standardni cjelovečernji set grupe bit će to probrana selekcija provjerenih hitova kao i sve nove pjesme koje smo nedavno izbacili. Kao i obično, uz nas je tu i VJ Izvanredni Bob, stari prijatelj benda zadužen za svjetlosne efekte, da spektakl bude kompletan na svim nivoima. Uglavnom, bit će ludo, kao i uvijek kad su naši koncerti u pitanju. Dobrodošli, čekamo vas 2.12.2023. u Tvornici kulture.”

Ulaznice po cijeni od 13 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija ili online na Entrio.hr. Na dan koncerta za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 15 eura.

Foto: Braća Nadeždić