Zmaj Orko Star: “Zmaj, Orko i Star su alter ega koja sviraju i stvaraju glazbu različitu od one Zorana Majstorovića, Borka Rupene i Tonija Starešinića”
23. studenoga 2023.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

Zmaj Orko Star: “Zmaj, Orko i Star su alter ega koja sviraju i stvaraju glazbu različitu od one Zorana Majstorovića, Borka Rupene i Tonija Starešinića”

Zmaj Orko Star, projekt koji čine vrsni i nagrađivani glazbenici Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić, ovoga četvrtka u Klubu kazališta Komedija u Zagrebu predstavljaju album prvijenac “Escape”.

Uoči koncertne promocije materijala s trojcem je razgovarao Karlo Rafaneli.

Usudio bi se reći da prvijenac “Escape” unatoč vašem bogatom instrumentalističkom iskustvu iznenađuje tom progerskom crtom koja je u nekim drugim projektima natuknuta, ali nikad dosad toliko eksplicitno naglašena. Koji su glavni utjecaji i inspiracije za Zmaj Orko Star i kako je do projekta došlo? 

Zoran: “Kada smo prvi put zasvirali zajedno nekako smo shvatili da ima nešto u tom zvuku koji smo dobili odmah na prvoj svirci. Kombinacija Tonijevih klavijatura i elektronike s mojim etno žičanim instrumentima i gitarom te Borkovim jazz bubnjem i udaraljkama je nešto što do tada nismo čuli i bilo nam je izuzetno zanimljivo nastaviti svirati improviziranu glazbu zajedno. Zmaj, Orko i Star su ustvari naša alter ega koja sviraju i stvaraju glazbu različitu od one kakvu bi stvarali i svirali Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić. Vjerujem da od tuda dolazi taj naglasak na progerski sound na albumu ‘Escape’, htjeli smo da ovaj album bude različit od svega što smo do sada radili, a mislim da ovaj projekt funkcionira tako dobro jer smo sličnih energija i prvenstveno smo dobri prijatelji i izvan pozornice.”

Iako je glazba za album proizašla iz improviziranih sessiona pjesme imaju gotovo narativni karakter. Dobro je poznato je da je Toni ljubitelj SF-a,  no instrumentalizacija i melodijski motivi me više podsjećaju na nekakav mitološki svijet. Postoje li neki van glazbeni izvori inspiracije za ovaj projekt, bilo književni bilo filmski?

Toni: “Da, nakon snimanja trebalo je to sve malo posložiti da ima neku priču, to je zapravo jako zabavni dio, pustiti mašti na volju i popratiti tok misli sa smiješkom na licu. Zoran je odmah imao asocijaciju na Odiseju, znači odmah su tu bile i paralele s grčkom mitologijom, a ja jako volim grčku mitologiju i nekako je sve dalje išlo nekim logičnim smjerom. Priča počinje naslovnom stranom albuma gdje zmajevi i roboti uništavaju malo selo. Kad povučemo paralelu sa svijetom u kojem živimo svjedočimo fascinaciji fantazije i tehnologije koja satire stvarnost i tradiciju, Marvelov svemir čija je najsjajnija ikona možda Tony Stark odnosno Iron Man, te’Igra prijestolja’ sa svojim zmajevima, su vrlo jasne asocijacije.  Nakon bijega ukrcali smo se na brod i zaplovili smo s mornarima i sad slijede avanture koje asociraju na grčku mitologiju, nakon Kiklopa stigosmo do Eola pa su nas njegovi vjetrovi doveli do izvora mladosti. Ohrabreni novom snagom pokušali smo promijeniti svijet, ali kako to obično biva u praksi, nismo uspjeli i spas smo našli u zaboravu, pa se odali užitcima i razvratu, toliko smo se uništili da smo zabrijli na potjeru za Lovrovim suzama i na kraju smo izgorjeli u svemiru i pretvorili se u zvjezdanu prašinu.”

Koji su planovi članova benda (bilo individualni, bilo zajednički) u bliskoj budućnosti?

Zoran: “Zajednički planovi su svakako svirati album ‘Escape’ što je moguće više sljedeće godine i na tim svirkama sa glazbom uvijek ići u novim smjerovima. Individualni planovi su što više vremena provoditi u prirodi, svirati neke nove žičane instrumente koje sam nabavio, pisati novu glazbu, igrati tenis i biti sretan.”

Borko: “Pa zajednički planovi za ZOS su svakako što više koncerata gdje će se sigurno pojaviti ideje za neki novi nosač zvuka u budućnosti, a individualno, osobno planiram se upustiti u multipercussion live looping istraživanje koje me veseli ali nikako da stvorim uvjete (prostor i oprema), tako da su to neki moji planovi.”

Toni: “Da, cilj nam je trenutno maksimalno svirati ‘Escape’, iza nas je odlično ljeto i baš jako smo motivirani da sviramo na nekim novim mjestima gdje još nismo svirali. A paralelno radim nove pjesme za Mangroove i Je Veux, s Chuijem smo napravili pjesmu za prvi hrvatski satelit i to bi trebalo isto uskoro ugledati svjetlo dana, lansiranje je mislim početkom veljače.”

Kojih bi pet domaćih aktualnih bendova unutar i van jazz scene preporučili?

Zoran: “Mimika, Veja, Po’ metra crijeva, The Problems, Barbara Munjas”

Borko: “Hmm.. ja sviram u dosta bendova pa mi je malo nezgodna ta pozicija za preporuke ali ima dosta zanimljivih ad hoc jazz bendova koji nastaju po prilici, naravno, svaku postavu koju Kruno Levačić oformi rado bih otišao pogledati jer dijelimo sličan senzibilitet i glazbenu estetiku. Ima cijela jedna eksperimentalna scena koju sada probijaju Ivar Roban Križić i Pavle Jovanović razvijajući skroz nove i svježe pristupe glazbi, odnosno zvuku. U biti sam u traganju novih “lica”, bendova van jazz scene čiji sam dio, tako da se nadam da će kolege preporučiti i otkriti mi nešto novo na našoj sceni. :)”

Toni: “Evo baš sam danas obavio music shoping i tu se našao prvi album domaće grupe Peso Neto koju predvodi Pavle Miljenović, puno slušam i novi jazz album album Davora Doležala, baš mi jako paše, jako je ugodan. Čini mi se da je ova godina puno slabija u odnosu na prošlu po pitanju kvantitete domaće jazz produkcije, ali na rock i pop sceni se desilo dosta noviteta. Svidio mi se novi album Pipsa, evo večeras (op. a. 22.11.) i Reper iz sobe ima promociju novog albuma, da nisam preumoran bio bih na koncertu. E da, desio se i ludi album ‘Azbestni krovovi’ grupe Roj Osa.”

Možemo li očekivati još koncertnih nastupa nakon ove koncertne promocije?

Borko: “Pa već tjedan dana kasnije 1.12. nastupamo na rođendanskom slavlju Krčme Polanović u Zaboku čiji je vlasnik naš dragi prijatelj i suradnik zaželio baš nas da sviramo i obilježimo dodatno taj događaj. 🙂  Svakako ćemo probati otići u neka mjesta gdje još nismo bili kako bi ta muzika doprijela do što više novih duša. Otvoreni smo uvijek za pozive. :)”