Umro jedan od najvažnijih glazbenih frontmena i autora, Shane MacGowan iz The Poguesa
30. studenoga 2023.
Music Box (10875 Članci)
Podijeli

Umro jedan od najvažnijih glazbenih frontmena i autora, Shane MacGowan iz The Poguesa

Autor, glazbenik i frontmen grupe The Pogues, Shane MacGowan, preminuo je mjesec dana prije nego što će napuniti 66 godina života.

Njegova supruga Victoria Mary Clarke podijelila je vijest u objavi na Instagramu, rekavši: “Shane će uvijek biti svjetlo koje držim pred sobom i mjera mojih snova i ljubav mog života.”

Kako prenosi Sky News, MacGowan je posljednjih godina patio od nekoliko zdravstvenih problema i liječen je u bolnici St Vincent’s u Dublinu zbog infekcije. Otpušten je iz bolnice prošli tjedan uoči svog rođendana na Božić. No, na kraju organizam nije izdržao i Shane je preminuo.

Rođen je u Kentu 25. prosinca 1957., i jedan je od najvažnijih autora 20. stoljeća kao i jedna od najzaslužnijih osoba za popularnost irske glazbe u svijetu. Često ćemo ga vezati i uz blagdansko ozračje zahvaljujući hitu iz 1987., “Fairytale of New York”, u kojem je pjevala i pokojna Kirsty MacColl. Tijekom 1980-ih i ranih 90-ih, bend je imao hitove poput “Dirty Old Town”, “The Irish Rover”, “A Pair Of Brown Eyes”, “Summer in Siam” i “A Rainy Night In Soho”. MacGowan je bio punk buntovnik, gotovo jednako poznat po svom opijanju i uzimanju droga kao i po svojoj glazbi. Ali bio je nadaren pripovjedač od mladosti, osvojio je književnu nagradu Daily Mirror s 13 godina i stipendiju za školu Westminster za svoje eseje.

Tijekom godina surađivao je s nekim od najpoznatijih svjetskih glazbenika kao što su Joe Strummer, Nick Cave, U2, The Dubliners i Steve Earle, a tu su i suradnje s Johnnyjem Deppom, Sinéad O’Connor i Ronniejem Drewom.

Foto: Promo