Zadnja dva albuma Dubioze kolektiva stigla na vinil
15. veljače 2024.
Music Box (11078 Članci)
Podijeli

Zadnja dva albuma Dubioze kolektiva stigla na vinil

Posljednji vinilni duo iz kolekcije grupe Dubioza kolektiv – „#fakenews“ i „Agrikultura“ – od danas se nalazi u prodaji, u izdanju Menarta.

Time je zaokružen kompletan planiran serijal Dubiozinih izdanja na pločama u sklopu proslave 20 godina rada benda. I u 21. godini najveća grupa naše regije neće dizati nogu s gasa – već je objavljena dugačka australsko – novozelandska turneja u ožujku, kao i koncertni povratak u Zagreb nakon dugih pet godina!

„#fakenews“ objavljen je 2020. godine i donio je devet novih pjesama, u kojima je bend ugostio glazbenike poput Manu Chao i Earl Sixteen, te bendove Los De Abajo i Soviet Supreme, ali i jednog sasvim posebnog talenta. Humanoidni robot Robby Megabyte, koji pjeva i svira mnogo instrumenata, postao je privremeni član benda i s njim su izveli proročanski singl „Take My Job Away“. Kao i u slučaju ostalih singlova, predstavljena je još jedna suradnja s Manuom u angažiranoj „Cross The Line“, te „Wild Wild East“ za čiji spot su korišteni materijali snimljeni tijekom koncerta na jedinstvenom Boomtown Festivalu (UK).

„Agrikultura“, posljednji studijski album Dubioze objavljen 2022. godine, nastao je usred pandemije.
Sam naziv i koncept albuma ‘Agrikultura’ nastao je iz naše potrebe da skrenemo pažnju da zbog pretjeranog interesa za virtualno i digitalno, uskoro nećemo imati šta da jedemo, jer bi svi da budu YouTuberi i IT-jevci, a lopata, motika i krampa gade se svekolikom pučanstvu. Šta da radimo kad se kriptovalute ne jedu“ – izjavio je bend prilikom lansiranja osam novih pjesama koje su predvodili „Kafana“ i „Bubrezi“, dok se kao najveći singl i jak koncertni favorit istaknula pjesma „Može li?“.

Vinilna kolekcija Dubioze, zaključno s ovim izdanjima „#fakenews“ i „Agrikultura“, zatvorena je u čast „20 Years High“ obljetnice.

Prve korake u sljedećih dvadeset, bend će napraviti od 8. do 30. ožujka kroz 11 koncerata velike turneje po Australiji i Novom Zelandu. Hrvatska publika na svoje će doći 1. lipnja kada Dubioza stiže na Jarun u sklopu Zagreb Music Festa, što je njihovo prvo koncertno pojavljivanje u gradu nakon pet godina!

Uz ove nastupe, koncertni kalendar benda već se puni toliko brzo da se čini da će im trebati mašina za putovanje kroz vrijeme da postignu sve.