Čileanski zli metal za kraj tjedna – Undercroft i Dekapited stižu u Zagreb!
29. veljače 2024.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

Čileanski zli metal za kraj tjedna – Undercroft i Dekapited stižu u Zagreb!

Abyssal Booking i Nasty Events u suradnji s klubom Močvara ponovno najavljuju zlo, ali ovaj puta s druge strane kraja svijeta! U Zagreb u subotu 2. ožujka dolaze Undercroft i Dekapited.

Undercroft je jedan od najlegendarnijih čileanskih death metal hordi, s dugom poviješću i podosta velikim međunarodnim ugledom. Na ovoj reunion turneji bend obećava antologijsku gigčinu, odsvirat će najbolje trake svoje opsežne diskografije koja do danas broji 7 LP-a! Iako je bend osnovan 1991., izašli su iz mraka čileanskog undergrounda kao trio sada već davne 1993. godine izdavanjem legendarnih demoa “To The Final Battle” i “Demons Awake… Revenge Is Near”. Njihova se reputacija brzo proširila južnoameričkim kontinentom, a prvijenac “Twisted Souls” izašao je dvije godine kasnije. Gigovi s Kreator-om, Therion-om i slavnim Morbid Angel-om uslijedili su netom nakon izdavanja “Bonebreaker”-a (1997.). Bend se nakon kraće pauze vraća sa svojim trećim albumom “Danza Macabra” (2000.). Uspjeh ove albumčine naveo je bend da se preseli u Europu, gdje su sa švedskim producentom Danielom Bergstrandom (Meshuggah, In Flames…) radili na njihovom sljedećem albumu “Evilusion” (2002.). Slijedi podosta aktivan period u kojem bend svira s obje strane Atlantika s bendovima poput Amon Amarth, Kataklysm i mnogim drugima. Basist i vokal Alvaro Lillo (Watain) napustio je bend na neko vrijeme te ga je na “Lethaly Growing” (2006.) zamijenio Erik Vieira. Kad se Alvaro ponovno pridružio bendu, Čileanci su odlučili ponovno raditi s Danielom Bergstrandom na šestom albumu “Ruins of Gomorrah”, koji je izašao za Season of Mist. Potaknut gorućim mračnim old-school duhom i zvukom koji pokazuje južnoameričke korijene kao što je rana Sepultura, ovo remek-djelo iznenađuje uključivanjem modernih brutalnih death i thrash rifova. “The Seventh Hex” je posljednji album izbačen 2017. za Morbid Skull Records. Mjuza im je masivna i prepuna metal energije. Headbanganje, pogo pa čak i singalonganje zagarantirano!

Dekapited su još jedna čileanska đubras četvorka nastala 2006. u Santiagu. Oba su LP-a pokazala dobro razrađenu formu blasfemičnog thrash metala s death metal naklonostima i grubim vokalima (u potpunosti, naravno, na španjolskom), pod jakim utjecajem Sepulture i Kreatora. Na svojoj drugoj turneji po Europi predstavit će svoj drugi LP “Destrucción Transcendental” (2022.) prakticirajući svoj nemilosrdan, ubojit i zubima naoštren thrash/death metal!

Podršku čilenaskim snagama dat će talijanski Violentor i zagrebački Nether. Violentor je zlokobni metal punk bend nastao 2009. godine u Italiji. Trojica poprilično ljuto raspoloženih talijanskih đubrasa dižu pravo nevrijeme speed/thrash metala vođenog ni manje ni više nego tvrdom pankčinom. Mišljenja smo da nam ne bi trebalo puno vremena da Wattia uvjerimo kako se radi o nekim zaboravljenim trakama The Exploited-a. Violentor je imun na melodije i tehničke suptilnosti, samo sirovo i nemilosrdno štancanje u bulju (glavu, da ne bi bilo xD)! Pijan i asocijalan vokal važan je element, iako bijesno distorzirane gitare i “staccato” mitraljeziranje palicama dominiraju zvukom. Naravno, Violentor nikada neće udovoljiti svačiji istančan ukus i nije ih briga. Trio ima jasnu ideju o svom zvuku i sposoban je tu ideju provesti. Dok god uz dignute pive u zraku daju jasne izjave poput “Violentor would like to thank NO ONE”, kome, dovraga, trebaju pjesme do vrha ispunjene različitim slojevima, tehničkim trikovima, egocentričnim solažama i estetskom poezijom? Nikome. Je li ovakva vrsta metala predvidljiva? Je. Ali također oslobađa ogromnu količinu energije a to je odličan razlog za uživanciju ove subotnje večeri.

I Zagreb ima svojeg konja za utrku – Nether. Četiri mušketira sudnjega dana sviraju kombinaciju death metala i thrash metala. Vole science fiction, naslušali su se Deatha i Cynica, nagledali se horora i ukombinirali to sa kirurški preciznom izvedbom. Iza sebe imaju 3 EP-ja i album imena Beyond Celestial Sphere. Zadnja dva EP-ja Scourge i Bone Relic, te navedeni album su prošle godine izašli van za lokalnu etiketu Black Steel Worship koju drži vokal/gitara iz Bezdana.

Ulaznica su dostupne u Dirty Old Shopu i na njihovom webshopu po cijeni od 15€ u pretprodaji te 20€ na dan koncerta na ulazu u klub. Kao i uvijek, ulaz za mlađe od 18 godina na sve naše evente je besplatan.