Manntra ususret Tvornici kulture: “Iako nas je put odnio na sjever Europe, doma sviramo iz posebnog gušta”
10. travnja 2024.
Nikola Knežević (2807 Članci)
Podijeli

Manntra ususret Tvornici kulture: “Iako nas je put odnio na sjever Europe, doma sviramo iz posebnog gušta”

Grupa Manntra trenutno je jedan od najboljih izvoznih glazbenih proizvoda u Hrvatskoj, a ove epitete potvrđuje njihov impresivan popis koncerata, pogotovo u Njemačkoj, kao i činjenica da su u toj zemlji završili na top listi najprodavanijih albuma, što se dogodilo samo legendarnom Ivi Robiću.

Nakon što je Manntra objavila live album sa snimkom koncerta iz Leipziga, bend se vraća na naše područje gdje će održati koncerte u zagrebačkoj Tvornici kulture i beogradskom Domu omladine. Uspjeli smo na brzinu uhvatiti Marka Matijevića Sekula, frontmena Manntre, netom prije koncerta u Tvornici kulture koji je na rasporedu 13. travnja.

Manntra je jedan od rijetkih izvođača s naših prostora koje kada gledamo uživo u Hrvatskoj, to znači da su u pitanju ekskluzivni koncerti jer boravite više izvan svoje zemlje nego u njoj. Kako je uopće došlo do te popularnosti u Njemačkoj?

“Splet okolnosti koji se dogodio. Najprije nas je Micha (pjevač poznate grupe In Extremo) otkrio i povukao sa sobom, a kasnije smo dobili priliku svirati na puno pozornica te velikih festivala i tako smo skupili količinu fanova koji se vraćaju vjerno. I tako je to sve krenulo. Sad ide nekako organski, ljudi dođu na koncert, idući put dovuku nekog svog i tako ta fan baza spontano raste.”

2023. godine ste završili čak i na top listi u Njemačkoj s albumom “War of the Heathens”. Nedavno ste objavili i live album sniman u Leipzigu. Zašto je Njemačka posebna po pitanju ovih žestokih žanrova poput metala?

“Njemačka je razvijeno tržište, a metal i rock su mainstream. Naročito u sjevernim dijelovima. Rekao bih da u Münchenu vlada rap i trap scena ali od srednje do sjeverne Njemačke to su rock i metal definitvno, a što sjevernije ideš (u Skandinaviju) tamo je to zapravo nacionalna glazba. Kako mi dolazimo iz juga Europe gdje ta glazba nije toliko pristupačna čudimo se kako je moguće da netko to sluša ali zapravo se oni nama čude kako to da nema rocka kod nas hehe. Da, postigli smo taj uspjeh na njemačkom chartu. Jedino je to postigao (u lošiju poziciju) prije nas Ivo Robić negdje prije 50 godina 🙂 Tako da je to svakako zanimljiv detalj!

Nedavno sam bio u Beogradu i vidio plakate za koncert u Domu omladine. Zagreb i Beograd su zapravo jedina dva grada u regiji u kojima svirate na ovoj turneji. Opterećujete li se s tom činjenicom ili ste generalno skoncentrirani na strano tržište pa vas Balkan toliko i ne zanima?

“Ne opterećujemo se aposlutno ničime. Drago nam je svirati ovdje, zaista je. Ovdje sviramo iz posebnog gušta. Svakako bi htjeli malo više svirati u Hrvatskoj i regiji ali nas je nekako put odnio u sjeverne dijelove Europe. Siguran sam da ćemo s vremenom svirati malo češće kod nas doma.”

Ako uspoređujemo Njemačku s Hrvatskom, koliko je njihova publika okrenuta modernim tehnologijama, odnosno streaming servisima. Imate li osjećaj da vam je zbog uspjeha tamo porasla i popularnost na streaming servisima, generalno gledajući?

“Nijemci su prije iskoračali u to definitivno ali ih sad Hrvati stižu (ili su ih stigli). Moramo ipak znati da je Sptotify tek nedavno došao kod nas i da se neke prakse malo više čekaju da krenu. Definitivno nam je tamo streaming najjači – sa sigurno 70% slušatelja koji dolaze iz Njemačke samo.”

Kakvi su vam planovi za ovu godinu, osim aktualne turneje, naravno?

“Pisanje novog albuma, planiranje ostalih aktivnosti te sviranje ljetnih festivala!”

Manntra u Tvornici kulture nastupa 13. travnja, a ulaznice su u prodaji u sustavu Entrio.hr po cijeni od 14 eura.