IZVJEŠĆE/FOTO: Urban&4 s gudačima u Varaždinu – kazališna publika
14. travnja 2024.
Nikola Knežević (2807 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Urban&4 s gudačima u Varaždinu – kazališna publika

Prošlogodišnji koncert Urban&4 sa Zagrebačkom filharmonijom u Areni Zagreb vjerojatno je bio njihov koncert karijere, a nastavak priče s aranžmanima prilagođenima klasičnim instrumentima dogodio se u Areni Varaždin gdje je bend pratio gudački orkestar. 

Što reći o Urban&4, a da već nisam rekao? Teško je izdvojiti nešto što već nisam doživio, ali pokušat ću. Ipak se dogodilo nešto netipično za njihove koncerte. Publika je u pitanju. Kazališna. Koja je bila dosta nezainteresirana, iako je Arena Varaždin bila lijepo popunjena, na parteru i na tribinama. Netko mi je rekao da čekaju “Moju vodu” i doista je tako bilo. Publika je jedino s bendom otpjevala “Moju vodu” kako spada, a blizu su bile i još neke stare pjesme poput “Mjesto za mene” i “Mala truba”. Izuzev najvećih fanova u prvim redovima. A kada imate takvu publiku oko sebe, onda i vi sami izgubite volju. I zaista ne kužim zašto je tako. Glasniji su bili muškarci u WC-u, nego publika u Areni. Čak su na prvom bisu neki ljudi počeli odlaziti, valjda kako bi s autom otišli na vrijeme i izbjegli gužvu, kao da je u pitanju koncert Roda Stewarta na brazilskoj Copacabani.

S druge strane na pozornici imaju bend koji je bio ponovno na visini zadatka, Damira koji je vokalom ponovno dirao naše srce, te gudače koji su se jako lijepo uklopili u ovu priču i stvarali jednu posebnu atmosferu. Koncert je trajao nekih 2 i pol sata, a osim standardnog repertoara, koji je prošao kroz diskografiju Urban&4, po prvi smo u novom aranžmanu čuli zadnji singl “Blijeda u proljeće”. Pred kraj koncerta publika se valjda nekako i probudila pa su dva puta pozvali bend na bis, a treći se dogodio nekako spontano. Na bisevima su među ostalima izveli “Gdje god bila ti”, “Nebo”, “Dirigent” i “Astronaut”.

Iako je vidljivo da je publika otišla s koncerta s osmijehom na licu, ostaje taj čudan dojam da se nisu ponašali kao na koncertu. Nekako mi se čini da su tribine bile aktivnije od partera, jer im se često znao okrenuti i sam Damir. Šteta, jer jedinstvena je prilika bila gledati bend u ovoj kombinaciji i bez obzira što je možda netko mislio da će biti na koncertu klasične glazbe, ovo je ipak bio rock koncert.

Foto: Nikola Knežević