Skoro polovica NBA klubova na sudu zbog ilegalnog korištenja glazbe
23. srpnja 2024.
Music Box (11148 Članci)
Podijeli

Skoro polovica NBA klubova na sudu zbog ilegalnog korištenja glazbe

14 NBA momčadi pogođeno je tužbama u SAD-u koje navode da su bez dopuštenja koristile glazbu u promotivnim videima objavljenim na svojim kanalima društvenih medija i na službenoj web stranici NBA.com.

Tužbe, koje su podnijeli Kobalt Music Publishing, Artist Publishing Group i drugi, ciljaju na neke od najbolje rangiranih momčadi u sezoni 2023./2024., uključujući New York Knickse, Cleveland Cavalierse, Denver Nuggetse i Minnesota Timberwolvese. S tužbama se također suočavaju Atlanta Hawksi, Indiana Pacersi, Miami Heat, New Orleans Pelicans, Orlando Magic, Philadelphia 76ers, Phoenix Sunsi, Portland Trail Blazersi, Sacramento Kingsi i San Antonio Spursi.

Svih 14 tužbi podneseno je 18. srpnja Okružnom sudu SAD-a za južni okrug New Yorka, a sve one tvrde da timovi o kojima je riječ “nisu dobili licencu, autorizaciju ili suglasnost tužitelja” za sinkronizaciju glazbe zaštićene autorskim pravima s dotičnim videozapisima. Popis tužitelja izdavača ponešto varira od tužbe do tužbe, ovisno o pjesmama koje su navodno prekršene, ali sve pritužbe uključuju Kobalt Music Publishing, ekskluzivnog licencnog agenta za sve predmetne pjesme, navodi se u pravnim pritužbama izdavača.

Artist Publishing Group, izdavački ogranak Artist Partner Groupa koji je osnovao Mike Caren, imenovan je kao tužitelj u svim tužbama osim one protiv Miami Heata. U pritužbama se tvrdi da su NBA timovi “jako svjesni zaštite koju zakon o autorskim pravima u Sjedinjenim Državama pruža”, budući da svi imaju vlastita autorska prava.

NBA momčadi koriste “puni opseg pravne zaštite dostupne za (njihovo) vlastito intelektualno vlasništvo dok istovremeno svjesno i namjerno krše prava intelektualnog vlasništva tužitelja”, stoji u tužbama, koje sve dijele slične formulacije.

Žalba protiv New York Knicksa navodi 23 navodno prekršene pjesme koje su se pojavile u video zapisima na TikTok, Instagram i Facebook kanalima, kao i na NBA.com. Među pjesmama su Dua Lipiba “Don’t Start Now” i Busta Rhymesov “Put Your Hands Where My Eyes Could See”. Žalba protiv Orlando Magica navodi 37 navodno prekršenih pjesama, uključujući Major Lazerov megahit “Lean On” feat. MØ & DJ Snake, te pjesmu koju je snimila NBA legenda – Shaquille O’Neal “(I Know I Got) Skillz”, s njegovog debitantskog albuma iz 1993. godine. Žalba protiv Cleveland Cavsa navodi povredu 16 pjesama, uključujući 3LAU remiks “Into You” Ariane Grande i “Swalla” Jasona Derula, Nicki Minaj i Ty Dolla $igna. Žalba protiv Indiana Pacersa navodi povredu samo jedne pjesme – Austina Mahonea “Mmm Yeah” feat. Pitbull.

Od ponedjeljka (22. srpnja) mnogi, ako ne i svi videozapisi navedeni u tužbama više nisu bili dostupni za gledanje na TikToku, Instagramu, Facebooku i NBA.com. “Licenciranjem prava na reprodukciju, distribuciju i/ili javnu izvedbu videa, (NBA timovi) su naveli i potaknuli ove web stranice da izravno krše autorska prava tužitelja”, stoji u pritužbama.

Tužbe traže zakonski maksimum od 150.000 dolara po kršenju izravnog sudjelovanja i posrednog kršenja autorskih prava, što bi, ovisno o broju kršenja, moglo dovesti do štete u milijunima dolara za dotične NBA momčadi.Tužbe protiv košarkaških timova dolaze usred niza postupaka za kršenje autorskih prava od strane velikih igrača u glazbenoj industriji posljednjih tjedana.

Krajem lipnja diskografske kuće u vlasništvu tri velika glazbena velikana – Sony Music Group, Universal Music Group i Warner Music Group – tužile su tvrtke koje stoje iza AI glazbenih generatora Suno i Udio, tvrdeći da su te tehnologije bile uvježbane na glazbi zaštićenoj autorskim pravima bez dopuštenja vlasnika. Nedavno su sve tri velike kompanije, zajedno s ABKCO MUSIC-om, tužile Verizon, jednog od najvećih pružatelja internetskih usluga u SAD-u, za ono što su opisali kao “masovno kršenje autorskih prava koje su počinili deseci tisuća njegovih pretplatnika”.

Tužbe protiv tvrtki koje bez dopuštenja koriste glazbu u objavama na društvenim mrežama također su postale uobičajene u glazbenoj industriji posljednjih godina. Na primjer, 2021. Sony Music tužio je fitness brend Gymshark zbog kršenja 297 snimaka u oglasima. U svibnju je Sony Music podnio tužbu u SAD-u protiv Marriott Internationala, optužujući hotelsku tvrtku za “namjerno” kršenje autorskih prava u objavama na društvenim mrežama.

Izvor: MBW

Foto: Nikola Knežević