Glazbenik koji je svirao s Oasisom dolazi u Kanfanar na 4. Dvigrad blues festival
5. rujna 2024.
Music Box (11160 Članci)
Podijeli

Glazbenik koji je svirao s Oasisom dolazi u Kanfanar na 4. Dvigrad blues festival

4. Dvigrad Blues Festival bit će održan 8. rujna u Kanfanaru, a prekrasni park na glavnom trgu postat će tako središte cjelodnevne svetkovine bluesa. 

Festival je to koji raste i po listi izvođača, ali i po popratnim sadržajima, dok publike nikada nije falilo. Listu izvođača predvodi legendarni Nine Below Zero, jedan od pokretača otočkog bluesa, a koji predvode Dennis Greaves i jedan od najboljih svjetskih usnoharmonikaša, Mark Feltham. Potonji je svirao s velikim brojem svjetskih zvijezda poput Joea Cockera, Robbieja Williamsa, Roryja Gallaghera, Oasisa, Talk Talka, Nazaretha, Paula Younga, Annie Lennox i Zuccherom. Uz njih tu su i vrsni Cek & Stompers, koji su vrlo cijenjeni u SAD-u, Bad Week iz Novog Sada, domaće blues snage također prepoznatljive u svijetu, Sunnysiders iz Splita, Toro & Milazzi iz Italije, odakle dolaze i Gianni Massarutto & Bluesiana, te domaćini Edi East Trance Blues. Domaćinima će se pridružiti i genijalni Krešo Oremuš, koji je postao praktično član benda, i Mamuti. Naravno i ove će se godine održati Harp Challenge, gdje će svoje vještine pokazati svi prisutni usnoharmonikaši, ali i gosti koji dolaze na ovaj nastup iz svih krajeva Istre, a i Kvarnera. Ovo natjecanje svake godine izaziva sve više pažnje, a ova je edicija najjača do sada po kvaliteti glazbenika. Naravno, pola će sata biti poklonjeno i istarskim etno glazbenicima, pravim domaćim „blueserima“.

Obzirom da se radi o cjelodnevnom eventu, organizatori, Udruga Gustafi i Općina Kanfanar, pobrinuli su se i za ekskluzivnu ponudu vina i hrane. Za vrijeme trajanja festivala bit će održan i treći Skup natprirodnih vinara Istre, koji će ove godine pojačati dva gosta, svjetski renomirani vinari iz Slovenije, Marko Fon i Radovan Šuman, njihov vodeći biodinamičar. Naše snage su Clai, Dvorić, Ghira, Lunika, Makino, Piquentum, Rawino, Reset i Šuran. Za ljubitelje prirodnih, maceriranih, biodinamičkih, organskih, orange, amber i ostalih vina, Meka je koju neće propustiti i oni koji i ne preferiraju blues. Šlag na tortu je gostovanje jednog od najvećih chefova hrvatske, Tvrtka Šakote iz NAV-a. Kuhat će tri jela iz svoje kolekcije, jedno posvećeno istarskom boškarinu, jedno banijskoj svinji šara i jedno vegetarijansko jelo. 

Po starom receptu, u maniri američkog juga, ali i starih istarskih seoskih fešta, ova jednodnevna blues svetkovina započet će točno u podne i trajati do mraka, odnosno do 22 sata.