IZVJEŠĆE/FOTO: Nina Romić u malom pogonu Tvornice kulture – dugo čekana “sloboda”
25. svibnja 2018.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Nina Romić u malom pogonu Tvornice kulture – dugo čekana “sloboda”

Mnogi sanjaju o slobodi, a svatko je percipira drugačije. Neki ju dočekaju, a neki ne. Ovog četvrtka, 24. svibnja brojni obožavatelji Nine Romić su konačno dočekali “Slobodu”, četvrti studijski album na kojeg se čekalo četiri godine.

Mali pogon se lagano punio i nešto iza 21:30 sati kroz publiku se probila Nina, koja je večer otvorila sama, u akustičnoj verziji aktualnog singla “Sloboda”. Vrlo suptilno i nježno, a zatim joj se pridružio ostatak benda i nastavio uz pjesmu “Šuma”, koja ujedno i otvara novi album. Publika je bila odlično raspoložena i od početka je pokazala odobravanje za nove pjesme.  Nina je kao i svaki put, vrlo kratko pričala i fokusirala se na pjesme u koje se maksimalno uživila. A to je i publika prepoznala pa se stvorila sasvim intimna sinergija, zbog koje dodatne riječi nisu bile ni potrebne. Kratko je najavljena “Čime se hraniš”, pjesma koja govori o vlastitim demonima. Uskoro su se na listi našle i one stvari koje bend jako voli svirati, a to su “Ptica” i “Partizan” na kojoj se vokalno pridružio klavijaturist Fred i dionicu otpjevao na francuskom. Za to su dobili veliki pljesak.

Najavljujući iduću pjesmu, Nina se našalila da će pokloniti 100 kuna onome tko bude najglasniji. Naravno, nije trebalo puno nagađati da se radi o pjesmi “Bicikl”, koju je publika otpjevala od prve do zadnje i to je svakako bio jedan od highlighta večeri. Nastavilo se s još jednom “putničkom”, a onda se ponovno vratila na novi materijal. Za one koji još nisu poslušali novi album, zasigurno je bila prisutna dobra doza iščekivanja jer je najavni singl albuma donio nešto žešći zvuk, a “Sloboda” vrlo energičan ritam pa je bilo teško definirati kako zvuči ostatak materijala. Ako je suditi po reakciji publike, jednostavno zvuči odlično.

Oni koji su prisustvovali krajem prošle godine na Nininom povratničkom koncertu u Ksetu, imali su prilike čuti nekoliko pjesama s brass sekcijom, a dečki su se rado odazvali i ovom koncertu. Za sam kraj koncerta, ponovno je odsvirana “Sloboda”, ali sada u originalnom tempu i aranžmanu.

Ekipa, koju su uz Ninu činili Jelena na basu, Robert na bubnjevima i Fred na klavijaturama, nije stigla ni sići s pozornice, a publika je već tražila bis. Naravno da su to i dobili, a među pjesmama se našla i “Žena dijete”.

Bila je ovo jedna intimna večer obojana minimalizmom, a opet s puno slika koje su se prožimale kroz dugoočekivane pjesme. Još prošle godine smo najavljivali kako nas čeka dobar materijal, a sada smo dobili i potvrdu. Konačno smo dočekali “Slobodu”.

Set lista:

Sloboda
Šuma
Čime se hraniš
Ti si a nisi
Tinta
Ptica
Partizan
Bicikl
Vožnja
Crno
Svjetla
Sad kad je gotovo
Ništa u meni
Oblaci
Sloboda

Foto: Karla Matulina