The Bambi Molesters i Chris Eckman dobitnici 150.000,00 kuna potpore HDS-a
31. siječnja 2017.
Music Box (10880 Članci)
Podijeli

The Bambi Molesters i Chris Eckman dobitnici 150.000,00 kuna potpore HDS-a

Stručno povjerenstvo HDS-ova natječaja Internacional u skladu s propozicijama raspisanog natječaja odabralo je projekt Dancing Bear Publishinga – The Bambi Molesters + Chris Eckman = The Strange kojem će dodijeliti financijsku potporu u iznosu od 150.000,00 kuna za distribuciju i objavljivanje zajedničkog autorskog albuma snimljenog na engleskom jeziku, namijenjenog europskom i svjetskom tržištu.

The Bambi Molesters, s glavnim autorom Daliborom Pavičićem na čelu, bend su čija su kvaliteta i talent priznati na međunarodnoj sceni. Često sviraju u inozemstvu; njihove albume distribuirali su i strani izdavači poput Warner Musica, a zajedničkim trudom The Bambi Molestersa i Dancing Bear Publishinga dosta je njihovih djela plasirano u inozemne produkcije (filmove, serije, uključujući i mega popularnu “The Breaking Bad“). Dalibor Pavičić aktualni je dobitnik nagrade HDS-a Milivoj Körbler za autorsko stvaralaštvo u području popularne glazbe. Chris Eckman je kantautor, multiinstrumentalist, skladatelj, producent i osnivač izdavačke kuće koja je dvije godine za redom dobila World Music Expo (WOMEX) nagradu za najbolju etiketu i jedan je od najzaposlenijih glazbenika današnjice. Snimatelj albuma će biti Phil Brown, producenti Phil Brown i Chris Eckman, izdavač Dancing Bear uz inozemnu distribuciju Glitterhouse Records, a nakladnik Dancing Bear Publishing.

Stručno povjerenstvo je zaključilo da je taj projekt, s obzirom na ostale pristigle prijave i projekte, u najvećoj mjeri zadovoljio svim postavljenim kriterijima i zahtjevima iz Natječaja, te da svojim umjetničkim i visoko profesionalno predstavljenim već snimljenim materijalom ima najviše potencijala da predstavi hrvatsku glazbu na međunarodnoj sceni i na taj način ostvari promociju i prepoznatljivost Hrvatske, njezine kulture, glazbe i identiteta.

Ovaj je put na Natječaj u propisanom roku pristiglo 6 prijava. Sukladno propozicijama Pravilnika za evaluaciju pristiglih projekata i vrednovanja prilikom odabira su uzimani u obzir sljedeći parametri:

  • profesionalnost i vjerodostojnost zahtjeva vezano za međunarodni i globalni kontekst
  • umjetnički doseg, organizacijsko i financijsko obrazloženje predloženog projekta
  • transparentnost, vjerodostojnost i dobro gospodarenje raspoloživim sredstvima, te
  • dosadašnji dosezi, ugled i značaj

Stručno povjerenstvo je u skladu s propozicijama raspisanog Natječaja utvrdilo da nositelji dva (2) prijavljena projekta ne zadovoljavaju formalnom uvjetu iz teksta natječaja koji se odnosi na redovno članstvo, pa se o njima nije niti raspravljalo.

Cilj je natječaja povećati konkurentnost glazbenih djela i produkcije hrvatskih autora u međunarodnom i globalnom kontekstu, čime se na kvalitetan način ostvariti dodatna prepoznatljivost Hrvatske, njezine kulture, glazbe i identiteta. Natječajem se podupire i promovira glazbeno stvaralaštvo svih žanrova.

Natječaj Internacional po prvi je puta proveden 2012. godine kada je odabran projekt Zlatana Stipišića – Gibonnija „20th Century Man“. Godinu dana kasnije, 2013., potporu je dobila Tamara Obrovac za objavljivanje albuma „Ulika revival“ i „Canto amoroso“ te međunarodnu koncertnu promociju. 2014. godine nagrada je dodijeljena, ali u nepotpunom iznosu i to Zoranu Šćekiću za projekt „Music for piano in five limit Just intonation“.  Prošle je godine stručna komisija nakon pregledavanja i preslušavanja pristiglih prijedloga i materijala zaključila kako se neće dodijeliti  sredstva za potporu produkcije hrvatske glazbe u inozemstvu jer niti jedna od pristiglih prijava nije zadovoljila kriterije Natječaja.