IZVJEŠĆE/FOTO: CMC200 Slavonija fest – kakav je bio tulum, dobro da ne lajemo
27. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2797 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: CMC200 Slavonija fest – kakav je bio tulum, dobro da ne lajemo

Prekrasni ambijent tvrđave Brod odisao je festivalskom energijom proteklih dana, a gradom Slavonskim Brodom protekla dva dana, po drugi put već, prolazili su brojni hrvatski glazbenici, sudionici CMC200 Slavonija festa.

Prvi dio festivala, baš kako je to bilo prošle godine, rezerviran je za Rock maraton, događaj kojeg brojni Brođani i Slavonci pamte s kraja 80-ih godina, a kada su u Slavonski Brod dolazili najveći izvođači bivše države. Ta tradicija je ponovno zaživjela, a u demo programu nastupili su Trip Kirby, Seed Holden, Lika Kolorado kao pobjednik HGF demo festivala, Passivni pushach, Curino cvijeće i Kit Karson. Od svih ovih bendova najviše bih izdvojio grupu Seed Holden i njihovog vođu Ljudevita Ivića, koji su me oduševili svojim nastupom, kao da sam gledao na djelu glazbenike koji postoje već dva desetljeća. Passivni pushach je još jedno zanimljivo ime, brodski bend, ispred kojeg bi trebala biti odlična budućnost. Kombiniraju blues, rock i druge žanrove ili kako bi oni rekli dark/art rock ili heavy funk ‘n’ blues. Za Liku Kolorado ne treba previše govoriti, pobjednici HGF demo festivala i sve češći gosti velikih festivala, iako mi nisu za veliku pozornicu. Klupski mi zvuče vrhunski dok je nastup na CMC-u bio jedna druga priča.

Među nastupima svih tih bendova na pozornicu su izlazila dva headlinera Rock maratona, Jurica Pađen & Aerodrom, koji su bez obzira na višedessetljetni glazbeni boravak u Hrvatskoj zaista prikazali vrlo dobar show koji je privukao nekoliko tisuća ljudi, te Teška industrija koja se prvi put predstavila brodskoj publici s novom pjevačicom, na koju se još nikako ne mogu naviknuti.

Drugi dan je bio rezerviran za festivalski dio CMC-a, nastup 10 izvođača koji su se predstavili s tri pjesme, a to su Brodsky, Bobo, Fluentes, Nola, Markiz, Flyer, Zemlja gruva, Bang Bang, Teška industrija i Jurica Pađen & Aerodrom. Od ovih imena posebno bih izdvojio nastupe osječkog Fluentesa, koji sjajno zvuči uživo i nije ni čudo što su osvojili brojne top liste i radijske etere. Bend je to čijoj se novoj glazbi posebno veselim. Tu su i vrhunski bendovi, Flyer, koji je predstavio pjesme novog albuma, jednog od najboljih pop uradaka ove godine, zatim Markiz u koji se vratila pjevačica Ines, vrhunski vokal koji osim angažmana u Markizu zna zapjevati i u cover bendu Skunk Anansieja. Bang Bang su odlično uvježbani i to je bio jedan od najboljih nastupa festivala, prava kombinacija sjajnih glazbenika i  divnog i snažnog vokala Lare Antić. Zemlja gruva je bila ipak nešto posebno. Gosti iz Srbije dokazali su zašto su jedan od najboljih glazbenih projekata u regiji. Tijekom njihovog nastupa, zemlja je doslovno “gruvala” i čekala nastup Jurice Pađena & Aerodroma kao zadnjih izvođača festivalskog dijela CMC-ja.

Nakon zajedničkog selfija svih sudionika, uslijedio je dolazak dva headlinera druge večeri. Prvo je došao veteran hrvatske glazbe, Jura Stublić s Filmom. Iako je Film jedna nova priča u koju su uključeni mladi glazbenici, zvučali su kao ljudi s velikim iskustvom i pozvali zvijezdu večeri na pozornicu s “Chicagom”. Iako su mu 63 godine, Jura još živi rock and roll kojim je privukao tisuće i tisuće obožavatelja. Opća opasnost, kao drugi headliner, također je jedna posebna priča, pogotovo u Slavoniji, a što je značilo da će oko njihovog nastupa biti i najveće oduševljenje publike. To se doista i dogodilo te su se zvuci njihovih najvećih hitova mogli čuti i tvrđavi Brod sve do duboko u noć.

Moram zaista pohvaliti vrhunsku produkciji i ogromnu pozornicu koju je CMC televizija, kao glavni organizator, osigurala za sva spomenuta imena. Svjetska razina, te riječi najbolje opisuju ono što smo gledali i slušali dva dana. Kombinacija zvuka i svjetla kakva se još u Slavonskom Brodu nije vidjela.

Druga večer je očekivano bila posjećenija, iako zaista možemo biti ponosni i na Rock maraton koji će s vremenom sigurno narasti i postati nezaobilazna stanica demo bendovima. Ulaz je bio besplatan što je još jedna lijepa činjenica ovog festivala. Divno druženje, odlična atmosfera, jedna sasvim druga priča za razliku od inačice u Vodicama, a mnogi glazbenici su se složili kako je Slavonski Brod zaista poseban. Što bi rekao Bang Bang – “kakav je bio tulum, dobro da ne lajamo”.

Foto: Nikola Knežević

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1718517058457320.1073741837.1615696372072723&type=1&l=6d677e99a3