Genijalni Roger Waters postao filmski producent!
19. siječnja 2018.
Music Box (11100 Članci)
Podijeli

Genijalni Roger Waters postao filmski producent!

Uoči koncerta u Areni Zagreb 6. svibnja 2018., poznati aktivist i borac za ljudska prava, genijalni glazbenik Roger Waters podržao je dokumentarac na temu naslijeđa Nakbe, što je arapski naziv za katastrofu i sinonim za progonstvo koje palestinski grad Lyd ugrožava još od davne 1948..

Kreativni vizionar Pink Floyda, Roger Waters, veliki je vizionar i humanist i kada su društveno-političke prilike u pitanju. Ne libi se na sav glas boriti za pravdu i humaniji svijet, koristivši svoju popularnost i utjecaj u borbi za plemenite ciljeve. U to je ime nedavno objavio kako će dati potporu novom dokumentarcu u nastajanju, naslova Lyd u progonstvu (Lyd in Exile).

Ovaj filmski projekt djelo je pisca i novinara Ramija Younisa te američke redateljice Sarah Friedland, a Waters je sredstvima koje je uložio, službeno postao izvršni producent njihovog novog filma. Dokumentarac obrađuje temu tragične povijesti i strašne sadašnjice grada u središnjem Izraelu, najznačajnijeg u borbi za opstanak Palestine i palestinskog naroda. Povijesna važnost ovog grada leži primarno u njegovoj geografskoj lokaciji i aerodromu koji ga je činio važnom i nekada jedinom poveznicom s ostatkom svijeta. Danas je postao tek grad razrušenih domova palestinske populacije, krvavi apartheid koji odvaja palestinsko od židovskog stanovništva i žarište upornih pokušaja da se izbriše palestinski dio povijesti tog područja.

Uz Watersovu pomoć, Younis i Friedland uspjeli su postići cilj svoje kampanje. Proširili su glas o mučnoj, ali značajnoj temi njihova projekta i sada priželjkuju potporu šire javnosti. Također se nadaju da će s Watersom u ulozi izvršnog producenta, uspjeti dobiti dodatna sredstva međunarodnih zaklada i privatnih donatora, koja bi im omogućila da dovrše film. Ogledalo Watersovih kozmopolitskih uvjerenja upravo je i njegova Us + Them turneja kojom poručuje kako za njega ne postoji “mi i oni” već samo jedno veliko zajedničko “mi” koje bi svi trebali živjeti kako bi svijet bio ljepše i mirnije mjesto.

Ulaznice za koncert Rogera Watersa u Areni Zagreb dostupne su u sustavu Eventim i putem linka www.eventim.hr.

Foto: Kate Izor