Počeo prvi krug glasovanja za 25. Glazbenu nagradu Porin
8. veljače 2018.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Počeo prvi krug glasovanja za 25. Glazbenu nagradu Porin

Danas je počeo prvi krug glasanja, a u konkurenciji za pjesmu godine natječe se 217 skladbi.

Jubilarna svečana 25. dodjela Glazbene nagrade Porin održat će se 23. ožujka u Spaladium Areni. Ovo je četvrti put zaredom da se Porin organizira u Splitu i treći put u splitskoj Areni. Split se, kao i prethodnih godina, pokazao kao izvrstan grad domaćin, a pune dvorane dokaz su da tamošnja publika zna uživati u domaćoj glazbi.

Ove godine pristiglo je 1645 prijava, a povećanje prijava zabilježeno je u broju nakladnika, albuma, snimki, a samim time i glasačkih kategorija, što samo potvrđuje da je Porin i dalje najvažniji događaj hrvatske glazbene scene. Više od 1000 Porinovih glasača od 8. do 15. veljače birat će favorite u 35 kategorija u prvom krugu glasanja za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu.

U tim kategorijama moći će izabrati po tri skladbe, izvođača ili albuma, osim za kategorije Album godine i Pjesma godine, gdje će birati njih pet. Riječ je o dvije najatraktivnije kategorije u kojima je i najveća konkurencija, a biranjem više skladbi javnosti će se moći predstaviti veći broj najkvalitetnijih radova.

 

Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine za koju je prijavljeno 217 skladbi, no velik je interes i za kategoriju Album godine za koju su prijavljena 83 albuma, dok 55 izvođača konkurira za novog izvođača godine.

Posljednjih nekoliko godina uveli smo veći broj noviteta u Porin, a takvu praksu nastavljamo i u budućnosti radeći tako na afirmaciji, ali i daljnjem razvoju Porina. Posebno nas veseli činjenica kako je Porin otvoren svima, pa tako svoja izdanja i snimke mogu prijavljivati i samostalni glazbenici, autori i izvođači koji nisu vezani uz određenog diskografa. Nakon nekoliko mjeseci rada na velikom broju zaprimljenih prijava red je stigao na glasače, odnosno na struku koja će u dva kruga glasanja odlučivati o glazbenoj izvrsnosti, bez obzira na komercijalni položaj umjetnika, te Porinom nagraditi one koji su to zaslužili svojim albumima, pjesmama i izvedbama u izbornoj godini – izjavila je Glavna tajnica Porina, Ivana Martinac.

Prvi krug glasanja za nominacije završava 15. veljače u ponoć. Prijave za 25. izdanje Glazbene nagrade Porin zaprimale su se do 24. studenog 2017., a za koga se odlučilo Porinovo biračko tijelo te tko su nominirani glazbenici bit će poznato 22. veljače na svečanoj ceremoniji proglašenja nominacija.