IZVJEŠĆE/FOTO: Jednosatna oluja novih-starih Punčki
18. ožujka 2018.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Jednosatna oluja novih-starih Punčki

Nakon godine i kusur izbivanja iz zagrebačkih klubova, Punčke su na koncertu u Močvari publici predstavile novi EP „Valovi“, novog člana benda – Gorana Nježića na bubnjevima, ali i neko svoje novo, oštrije lice.

No, prije nego što su Punčke izašle na pozornicu predstavio nam se bend Baden-Baden koji imaju određenu povezanost s Punčkama, ne samo preko pozornice. Naime, Lucija Ivšić je surađivala s njima na zadnjem studijskom albumu, gdje se okupila i ostala respektabilna ekipa poput Luce, Irene Žilić i Ivane Picek. Otvorivši nastup s jednim od najpoznatijih gitarističkih instrumentala ikada, “Rumble” Linka Wraya, moglo se za očekivati da će njihov nastup biti poseban. I doista jest, žestoko, noisy, ali i kvalitetno, šteta što je bilo pred šačicom publike. Zapamtite ime Baden-Baden, moglo bi se još pričati o njima.

A potom je nakon duge stanke, gdje se kazaljka opasno približila 11 sati navečer, na pozornicu ponovno pred ne suviše brojnom publikom (iako puno više nego na Baden Badenu), iz perspektive optimista – u polupunoj Močvari, izlaze Punčke predvođene energičnom Lucijom Ivšić na gitari s Anjom Tkalec na basu i već spomenutim novim bubnjarem, te su izveli jednosatnu glazbenu oluju. Ipak, njihovi valovi su više udarali i obijali se o prostor, a manje tekli. Da dobar dio publike poganje nije ostavio bar desetljeće iza sebe ili da je vanzemaljska energičnost Lucije Ivšić kojim slučajem zarazna, koncert bi bez dileme ostavio bolji utisak i otišao u nekom drugom, neobuzdanijem smjeru.

Zagrebački nastup otvoren je impresivnim introm u “Ples”, a uslijedili su “Ritam kaosa”, “Iz dana u dan”, “Jasna”, “Sjene”, “Valovi”…sve do bisa s “Petrom Pan”. Unatoč korektno odrađenoj svirci, skladu među članovima benda i vrlo dobrom novom materijalu, koncertu je nešto nedostajalo. Osjetna je bila nekakva utrnulost publike koja na instrumentalnu eksploziju i vokalne prodore pjevačice odgovara klimanjem i bez, za takvu svirku, potrebne energije. Nedostajalo je plesa, ali ne i sjena, komunikacije i razmjene vibracija izvođača s heterogenom ekipom pred pozornicom.

Treba li publici vremena da se navikne na nove-stare Punčke ili trio nošen valovima kreće na neke nove terene, bez sumnje će pokazati njihovi nadolazeći nastupi.

Foto: Nikola Knežević