IZVJEŠĆE/FOTO: Mirokado orkestar i famozni Chico Freeman obilježili Jazz.hr/Proljeće
4. svibnja 2018.
admin (58 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Mirokado orkestar i famozni Chico Freeman obilježili Jazz.hr/Proljeće

U dvorani Blagoje Bersa u okviru festivala Jazz.hr/Proljeće 2018., 3. svibnja 2018. održan je koncert u čast velikog Erica Dolphyja pod dirigentskom palicom Mire Kadoića. Za ovu priliku, Kadoić je okupio eminentne glazbenike Mirokado orkestra te ujedno premijerno izveo svoje dvije suite – Tamnu Suitu i Suite for Eric.

Tamna Suita koncipirana je u tri dijela, svaki obilježen živopisnom komunikacijom trombona i saksofona, no jedan saksofon tu je bio glavni – tenor saksofonist Saša Nestorović s tolikom lakoćom i galantnošću pristupa Kadoićevoj viziji skladbe, dajući joj svojom nenametljivom izvedbom jednu krasnu dimenziju. U trećem dijelu Tamne Suite, Nestorović i Vojkan Jocić ulaze u „napetu jazzskusiju“ koja savršeno zaokružuje dojam čitave skladbe i priprema prostor za Kadoićev homage Ericu Dolphyju – Suite for Eric.

U drugom dijelu koncerta, Mirokado orkestru se pridružuje famozni Chico Freeman koji je tijekom svoje karijere svirao s legendarnim jazzistima poput Charlesa Mingusa ili Arta Blakeya ali i sa slavnim glazbenicima kao što su Earth, Wind and Fire, Sting, The Temptations i brojni drugi. Večer je započeo predivnom solo dionicom na saksofonu, te je kroz čitav drugi dio koncerta nastavljao oduševljavati svojim izvanrednim načinom sviranja i zanemarivanjem forme kad god je mogao – taj razigrani pristup u kombinaciji sa višegodišnjim iskustvom uistinu su nešto što vrijedi poslušati.

Za kraj koncerta, odsvirali su skladbu “Monster In The Garden” s istoimenog hvaljenog albuma iz 2008. godine.

Miro Kadoić je pred nekoliko mjeseci predstavio novi album Night Out, u suradnji s Ivanom Kapecom te nakon ovog koncerta i reakcija publike na nove skladbe, čini mi se da bi uskoro mogao izdati još jedan sjajan album, ovoga puta s Mirokado orkestrom.

Foto: Jazz.hr Facebook