U Močvaru stiže bend kakav Hrvatska još nije vidjela – Phurpa iz Rusije donosi sa sobom ritualnu glazbu
15. svibnja 2018.
Music Box (10588 Članci)
Podijeli

U Močvaru stiže bend kakav Hrvatska još nije vidjela – Phurpa iz Rusije donosi sa sobom ritualnu glazbu

Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexeyom Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom Fabrique of Cardinal Art skvotu, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljavajući se od suvremene elektro-akustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt koji je isplivao kao rezultat nazvan je Phurpa (jedno od 5 vrhovnih božanstava Father Tantre -pha rgyud- u Bön tradiciji) i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i Budističkim liturgijama sve do danas. Prije nego je Budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka. Tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata, koji proizlaze iz drevne srednjoazijske i Tibeto-Burmanske glazbe, netaknute sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja Tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja), zvana “rgyud-skad”, ili “Tantrički glas”, koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. “Meditacije mantrom”. Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji. Bön je samo ime, a izvorno značenje praksi je isto.

Phurpu u Močvaru u ponedjeljak, 11. lipnja od 21 sat dovodi Aberacija obskura. Upad je 50 kuna.

Foto: Promo