Billie Joan i Irena Žilić na 8. izdanju festivala Poezika u Novom Sadu
23. svibnja 2018.
Music Box (9875 Članci)
Podijeli

Billie Joan i Irena Žilić na 8. izdanju festivala Poezika u Novom Sadu

Festival Poezika nastavlja promovirati autentične glazbene ličnosti i bendove u čijim su autorskim djelima podjednako važni i muzika glazbai stihovi. Prethodnih godina, na festivalu su se predstavili autori iz cijele regije – Stray Dogg, Ana Ćurčin & The Changes, Damir Imamović, Izae, Sara Renar, Grupa Ti, Lovely Quinces, Chris Eckman, Kralj Čačka, Telemama, Divanhana, Nina Romić i mnogi drugi.

Festival Poezika je do sada imao sedam izdanja: pet redovnih bilo je u Kulturnom centru Novog Sada; u suradnji s Kulturnim centrom Kotora realizirano je jedno izdanje festivala u gradu Kotoru; pokrenuta je suradnja s Fondacijom Novi Sad 2021 – Eeropska prijestonica kulture i do sada je realizirano jedno zimsko izdanje festivala Poezika u okviru dočeka 7526. godine u Novom Sadu.

Na poziv talijanskog izaslanstva za kulturu, kantautori sudionici festivala Poezika bili su predstavnici na festivalu u gradu Asizi u Italiji. Festival Poezika predstavljen je i na internacionalnom Donau festivalu u Ulmu u Njemačkoj. Pored autentičnog autorskog izraza, festival Poezika s velikim uspjehom promovira i interkulturni dijalog i uspostavlja suradnju u regiji.

Ove godine, na festivalu u Kulturnom centru Novog Sada 8. i 9. lipnja nastupit će dream pop sastav Bitipatibi, predvođen vizijom karizmatične autorice Une Gašić, koji je svojim jedinstvenim glazbenim izrazom i originalnošću pobrao simpatije regionalne publike. Akustični trio On Tour, donosi svojevrsnu mješavinu alt-countryja, folk-rocka i akustičnog zvuka. Irena Žilić, talentirana zagrebačka kantautorica novije generacije, za malo vremena zasluženo se pozicionirala među najkvalitetnijim regionalnim kantautorima. Grupa Turisti će se publici premijerno predstaviti u Novom Sadu. Iako mlad bend, njihova glazba je itekako zrela, jer sastav čine glazbenici s dugogodišnjim autorskim i izvođačkim iskustvima. Izvorni tvorac benda Boško Mijušković poznat je po svojem doprinosu kao basist i gitarist u bendovima Straight Mickey & The Boys, Škrtice, Lollobrigida. Turisti se ne mogu lako svrstati u jedan glazbeni stil, njihove pjesme su vješto prezentirane kroz uzbudljivi kolaž glazbenih žanrova.

Naravno, i ove godine kao i do sada, izuzetno važan dio festivala jesu koncerti kantautora koji se biraju putem regionalnog natječaja. Pobjednice Festivala Poezika 2018 su Billie Joan iz Splita i Hristina iz Beograda.

Sastavni deo festivala Poezika je i edukativni program. Ukoliko ste zainteresirani naučiti kako pokrenuti digitalni magazin za kulturu i što je najbitnije za novinara koji želi pratiti događaje iz oblasti glazbe i umjetnosti, prijavite se na radionicu o glazbenom novinarstvu koju vodi Ivana Jovanović, novinarka i jedan od osnivača portala Remix press koji neumorno prati festivale u regiji. Radionica je besplatna, ali je broj mjesta ograničen. Možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu: radionice@poezika.com

Svi programi festivala Poezika su besplatni.

Foto: Ana Kujundžić