IZVJEŠĆE/FOTO: Josipa Lisac glavna zvijezda koncerta Borisa Štoka u Tvornici kulture
27. listopada 2018.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Josipa Lisac glavna zvijezda koncerta Borisa Štoka u Tvornici kulture

Prije godinu dana Boris Štok je nastupio u malom pogonu Tvornice kulture kad sam ustvrdio kako je bez ikakve sumnje spreman za veliki pogon i jedan veći izazov, no nakon koncerta ovog petka, moram reći da je takva konstatacija imala ipak dvije strane medalje.

S jedne strane je bez sumnje riječ o iznimnom glazbenikom s energijom na pozornici kakva nam fali u zadnje vrijeme na koncertima, gdje publici najnaporniji potez bude samo geganje. Mislim da bi tu druge kolege trebale učiti od Štoka kako svoju glazbu pretočiti u energiju, a svu energiju opet izbaciti iz sebe na pozornici. Glazbenici znaju biti premotoni, čak sjede i na stolici na koncertima ili zagrle stalak kao da nema sutra.

Na koncertu u Tvornici kulture Štok je prošao kroz najbolje trenutke karijere s Quasarrom i kroz debitantski solo album “Ispod kože” koji je nedavno objavljen za Aquarius Records. Ali moram priznati da su mi, izuzev nešto energičnijih, pjesme odavale dosta usporenu atmosferu zbog koje sam se osjećao nekako mlako. Što bi rekli u Zagrebu, nit simo, nit tamo. Neosporno je glazba napravljena pažljivo s ogromnim trudom i inspiracijom, ali sad ipak moram reći da želim Štoka ponovno vidjeti u manjim prostorima, kao što su mali pogon Tvornice, KSET, Sax i slični.

Ipak, bio je to vrlo dobar koncert, tehnički na vrhunskoj razini, a tijekom nastupa imali smo prilike čuti pjesme poput “Ispod kože”, “Baby Baby”, “Kao mi” ili “Ti” iz faze Quasarra, dok mu se u jednom trenutku na pozornici priključio i Chui na novoj pjesmi “Pogledaj” koju prvi put izvode uživo. Na sreću ili žalost (po Borisu Štoku), higlight cijele večeri je bio dolazak glazbene dive Josipe Lisac koja je izazvala euforiju kakvu ne mogu ni dva Štoka. Naravno, uslijedila je pjesma “Ljubav” koju su zajedno snimili. Josipa je još jednom oduševila svojim vokalnim sposobnostima i prilagodbi bilo kojem glazbenom smjeru. Nevjerojatno je kako zvuči savršeno u svakom obliku, tempu i atmosferi. Prekrasno!

I nemam više ništa za istaknuti oko ovog koncerta, osim činjenice da je drugi highlight večeri bio duo The Siids, čija jedna polovica, Darko Terlević, svira i sa Štokom, ali i sudjeluje u stvaranju njegovih pjesama. Taj projekt sve bolje i bolje zvuči, energijom su osvojili publiku u Tvornici kulture i samo je pitanje vremena kad će se pojaviti na velikim festivalskim pozornicama. Znate ono kad osjetite da zaslužuju puno više i da kao pojava mogu biti interesantni puno većim masama ljubitelja glazbe. Čekamo i dalje njihov prvi studijski uradak!

Bila je ovo riječka večer u Tvornici kulture, mnogi su izašli zadovoljni viđenim, a neki poput mene ipak s nešto slabijim dojmom, upravo zbog činjenice što je ova večer održana u Tvornici kulture. Ne zbog Siidsa, nego zbog Borisa Štoka kojemu ipak odgovaraju nešto intimniji i skučeniji prostori.

Foto: Nikola Knežević