Cinkuši: “Jedini način da se stvarno sačuvaju stari “grooveovi” je dati im novo ruho”
25. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2347 Članci)
Podijeli

Cinkuši: “Jedini način da se stvarno sačuvaju stari “grooveovi” je dati im novo ruho”

Močvara će ponovno biti mjesto gdje će, samo godinu dana nakon zadnjeg nastupa, koncert održati Cinkuši, jedan od pionira hrvatske world music glazbe.

Što se sve promijenilo u godinu dana i kako će sve izgledati ovoga puta u Močvari, saznajemo od bubnjara Cinkuša, Marka Meštrovića.

Prije godinu dana ste rasprodali Močvaru pa vjerujem da vas raduje činjenica što se vraćate, pogotovo zbog toga što ste u međuvremenu dobili i Porina?
“Močvara nam uvijek daje nekakvu opuštenost u startu. Prošlogodišnji koncert je fakat bio pravo veselje, idemo sa namjerom da opet svi potpuno poludimo. Nastupi su uvijek jedinstveni, uvijek se dogodi neka unikatna konstelacija nas i publike pa će i ovaj nastup, sigurni smo, biti jedan od neponovljivih događaja.”

Album je sjajno prihvaćen od kritike, a kako je prihvaćen od publike, kako oni reagiraju na vašim koncertima na nove pjesme?
“Mislimo da je upravo to prava kvaliteta posla koji smo odradili s “Kravom”, pjesme na albumu, bez obzira na to koliko je dugo album nastajao, djeluju koherentno, da ne kažemo jednoobrazno i mislimo dok sviramo ne kužimo koja je stvar nova, a koja stara i to je nekako lijep osjećaj.”

Na albumu ste ostvarili suradnju i s jednim od najvećih kantautora naših prostora, Darkom Rundekom. Hoće li vam se i on pridružiti na koncertu u Močvari?
“Ako Darko navrati u Močvaru, slobodno se može popeti na stage, ili pak može izmigoljiti iz backstagea i pridružiti se, volimo misliti da se naš stage proteže sve do miks pulta, u stvari sve do šanka, možda je i u WC-ima i odvodnim cijevima…”

Sad je već dugi nit godina iza vas, no svih tih godina ste bili u samom vrhu hrvatske, nazvat u je, world music scene. Crpite inspiraciju iz krajeva poput Međimurja, Prigorja i Zagorja. Koliko su oni bogatom tradicijom, a da ni sami nismo svjesni?
“Definitivno naš relativni uspjeh, bolje reći dugovječnost, možemo zahvaliti raznolikosti i bogatstvu hrvatskog tradicionalnog muzičkog nasljeđa, ali i kulture općenito, tu je i kontekst u kojem se sve to nalazi, ovo područje zapadnog Balkana, zapada istočne Eerope ili istoka Srednje, kako god. Ove planine i ravnice imaju u sebi ogromnu količinu lude kontroverzne kolektivne memorije koja je morala iznjedriti neko ludilo, u muzičkom smislu znamo što znači ludilo.”

Je li kombiniranje tradicionalnog i modernog dovelo mlađu publiku do toga da razmišljaju u istom smjeru, čuvanju našeg kulturnog blaga? Jer znamo da se dosta njih okreću nekim modernim stvarima, pa i u glazbenom smislu. Dakle, ima li vaših nasljednika?
“Jedini način da se stvarno sačuvaju stari gruvovi je dati im novo ruho, glazba je živa stvar pa mora živjeti u ovom vremenu, ostaju komponente koje su dobre, ostalo otpada. Ne kažem da ne treba biti i drugačijih pristupa prezervacije narodnog blaga, svakako da, ali mi smo bend koji prije svega pokušava imati kontinuitet s energijom, dinamikom i atmosferom uradaka naših starih.”

I što poručujete publici koja će doći u Močvaru?
“Kažu da ako slika vrijedi tisuću riječi, onda zvuk vrijedi tisuću slika. Poručit ćemo im sa svirkom.”

Vrelo zvuka je projekt Močvare posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije, a u sklopu kojeg Cinkuši 28. prosinca nastupaju u ovom kultnom prostoru.  Upad je u pretprodaji 40 kuna, a na dan događanja na blagajni kluba 50 kuna. Ulaznice potražite na prodajnim mjestima Entria.

Foto: Darko Drinovac