Jedan od najboljih svjetskih world music bendova, Monsieur Doumani, najavio koncert u Močvari
26. travnja 2019.
Music Box (8832 Članci)
Podijeli

Jedan od najboljih svjetskih world music bendova, Monsieur Doumani, najavio koncert u Močvari

Vrelo zvuka u Močvaru dovodi jedan od trenutno najboljih svjetskih world music izvođača. Iako u Zagrebu posljednjih godina u svim žanrovima imamo priliku vidjeti mnoštvo sjajnih izvođača, malo tko dolazi na vrhuncu svoje popularnosti kao što je to slučaj s grupom Monsieur Doumani.

Ovi Ciprani u Močvaru dolaze kao službeni vlasnici titule najboljeg world music albuma godine u izboru uglednih Transglobal World Music Charts koju kreiraju radijski urednici i producenti iz cijelog svijeta. Uz njih u Močvaru nam se vraća hrvatska etno atrakcija Kazan pa s razlogom možemo najaviti kako je ovo potencijalno koncert godine, barem u ovom žanru.

Monsieur Doumani je osnovan 2011. u Nikoziji, a ovaj trio na akustičnim instrumentima (tzouras – instrument jako sličan bouzoukiju, flauta, trombon, gitara) uz malu pomoć elektronike izvodi ciparske tradicijske pjesme kao i autorske pjesme naslonjene na tamošnju tradiciju, bilo tekstom, bilo melodijom. Od početka svojeg rada privukli su pažnju svih world music medija pa su odmah počele pljuštati sjajne recenzije i nagrade. Lani su objavili svoj treći album, “Angathin”, a on im, osim već uobičajenim sjajnih recenzija i mjesečnih titula najboljeg world music albuma, donosi i prvo mjesto na godišnjoj listi Transglobal World Music Charts.

Iako su požnjeli sve ove uspjehe, Monsieur Doumani su zadržali DIY pristup svojem radu. I dalje sve albuma izdaju samostalno, a najviše ih vesele koncerti pa su praktično pola godine na turneji. U sklopu jedne od nje dolaze u Močvaru kako bi nam donijeli dašak ciparske glazbe i pokazali zbog čega su toliko cijenjeni u world music svijetu.

Uz Monsieur Doumani na pozornicu Močvare će se popeti i Kazan, sedmeročlani bend koji izvodi glazbu inspiriranu tradicijom Hrvatske i Balkana, a nakon dugogodišnje pripreme, prošle godine je za Geenger Records objavio svoj prvi album nazvan “Ružo”.

Nakon koncerta u Močvari će DJ Emir (Izvorišta, Radio Student) provesti publiku etno/world music glazbom iz cijelog svijeta. Vrelo zvuka je projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.