Glazbeni veterani na 4. CMC 200 Slavonija festu na čelu s Davorinom Bogovićem i Kikijem Lesendrićem
6. kolovoza 2019.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Glazbeni veterani na 4. CMC 200 Slavonija festu na čelu s Davorinom Bogovićem i Kikijem Lesendrićem

CMC 200 Slavonija fest u Slavonskom Brodu uvijek je bio idealan spoj različitih glazbenih generacija, od onih koji već desetljećima uspješno vladaju regionalnom glazbenom scenom do onih koji se tek trebaju etablirati.

Osim headlinera ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala, Prljavog kazališta i Mile Kekina, line up čine među ostalima i drugi glazbeni veterani koji su svojim umjetničkim djelovanjem stvorili iznimno dobru reputaciju kod publike. Na glavnu festivalsku večer, u tvrđavu Brod 31. kolovoza, stižu Davorin i BogovićiFrontmen Davorin Bogović ovaj sastav osniva nakon što je s Prljavim kazalištem snimio tri kultna albuma. Iza njih je jedan studijski album, “Sretno dijete”, koji je objavljen za Croatia Records 1998. godine. Sve do danas bend je glazbeno aktivan, a novom pjesmom “Pamet” najavio je i drugi studijski album te povratak izdavačkoj kući Croatia Records. Ovo je treća pjesma iz trilogije, nakon “To neću biti ja”“Pazi”, koja je snimljena u poznatom rokerskom okupljalištu Glazbenoj kući. Davorin i Bogovići blueserskim riffovima i danas napadaju uši slušatelja, a to će se dogoditi i na velikoj pozornici 4. CMC 200 Slavonija festa. U bendu su danas, osim frontmena Davorina Bogovića Rinčija i gitarist Ernest Vinković, basist Boris Hrepić Hrepa te bubnjar Tomislav Hajak Migač.

Istoga dana, 31. kolovoza, na pozornicu će izaći i Kiki Lesendrić & Piloti. Ovaj kultni srbijanski glazbenik Pilote osniva 80-ih godina kada postižu veliki uspjeh u bivšoj Jugoslaviji, najviše sredinom desetljeća kada su bili na vrhuncu popularnosti. Poslije objavljivanja albuma “Dan koji prolazi zauvek”, godine 1996. Lesendrić raspušta Pilote i prestaje se aktivno baviti glazbom. Uglavnom sklada glazbu za grčke pjevače, a jedno vrijeme je i živio u Grčkoj. Svoj prvi, povratnički solo album, pod nazivom “Mesec na vratima”, objavio je sredinom 2008. godine nakon čega je uslijedilo još nekoliko albuma, kao i live izdanje “Svet je lep kada sanjamo”, dok na nekim materijalima ostvaruje suradnju i s Đorđem Balaševićem. Na pozornici nastupa kao Kiki Lesendrić & Piloti, a s obzirom na veliku popularnost live nastupi su iznimno posjećeni, pogotovo oni na Exitu u Novom Sadu i Belgrade Beer Festu. Godine 2010. održao je spektakularan koncert u Beogradskoj Areni čime je potvrdio status jedne od najvećih rock zvijezda naših prostora. Kiki sa svojim bendom po prvi put dolazi na CMC 200 Slavonija fest.

Rock maraton, koji se održava prve večeri festivala, obilježit će nastupi glazbenih velikana pa će tako po prvi put u Slavonski Brod doći i Dejan Cukić sa svojim bendom Spori Ritam. Ovaj beogradski rock glazbenik od djetinjstva je zaražen rock and roll virusom koji su u to vrijeme širili The Beatles, The Rolling Stones i ostali heroji glazbene revolucije šezdesetih godina. Započeo je svoju karijeru već kao tinejdžer da bi početkom osamdesetih, kao frontmen grupe Bulevar, osjetio prve uspjehe u tadašnjoj Jugoslaviji. Poslije dva objavljena albuma Bulevar prestaje s radom i Dejan se 1984. uključuje u stvaranje sastava Bajaga i instruktori koji će uskoro prerasti u najveću i najtiražniju atrakciju jugoslavenske scene. Na vrhuncu popularnosti ovog benda odlučuje krenuti vlastitim putem. Okružen ekipom odličnih glazbenika pod nazivom Spori Ritam objavljuje seriju zapaženih albuma, praćenih uvijek atraktivnim koncertima. Dejan Cukić predstavlja jednu od rijetkih pouzdanih institucija glazbene scene. Iako nikada u vrhu lista popularnosti, s pjesmama kao što su “Ja bih da pevam”“Stranac u Beogradu”, “Nebo jedino zna”“Letnje kiše”“Julija” i mnoge druge, ostavio je iskrenije svjedočanstvo o jednom vremenu i dublji trag u podsvijesti slušatelja nego čitava produkcija hitova za jednokratnu upotrebu. Paralelno karijeri glazbenika, svih ovih godina tekla je i njegova posvećenost pisanju o glazbi. Savršena osoba za Rock maraton koji će se održati također u tvrđavi Brod 30. kolovoza.

Rock maraton obogatit će i the Karambol, vinkovački bend osnovan 1979. godine, a koji ove jeseni slavi 40 godina postojanja. Kroz sastav su prošli brojni glazbenici, a sadašnja postava formirana je od iskusnih glazbenika koji su svoj zanat brusili u nadaleko poznatoj vinkovačkoj školi rocka. The Karambol čine: pjevač Vladimir Bakarić, ritam gitarist Miroslav Fuzy, solo gitarist Krešimir Janošić, bubnjar Hrvoje Tuček, basist Slaven Nuhanović i klavijaturist Mario Dragičević. Za izdavačku kuću Croatia Records objavili su dva EP-ja: “Djetinjstvo” i “80-te” te album “Svirepo i brutalno”, a njihove pjesme našle su se i na kompilacijama “Novi zvuk” i “Najbolje rock pjesme”, također u izdanju CR-a. Bend je ostvario i zapaženu suradnju sa Shortyjem u pjesmama “Svirepo i brutalno” i “Ne vjeruj mi”. Iza njih su deseci singlova i spotova objavljenih u vrhunskoj produkciji te mnoštvo odsviranih koncerata na malim i velikim pozornicama. Ove godine predstavili su novi singl “Budi svoj” nastao još 2012., ali je svoje vrijeme dočekao tek 2019. godine. U potpunosti je pozitivna i poručuje nam kako nikada ne treba odstupati od svojih ideala i snova, bez obzira što nam se u životu događalo. Na 4. CMC Slavonija festu nastupaju 30. kolovoza.

CMC televizija u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Turističkom zajednicom grada ove godine organizira CMC 200 Slavonija fest 30. i 31. kolovoza u tvrđavi Brod. Prve večeri, na Rock maratonu, nastupaju Mile Kekin, Who See, Dejan Cukić, the Karambol, Mnogi Drugi, Orvel, BluVinil, Cloud 68, Dusty Hats i KIT Karson. Druge, glavne festivalske večeri nastupaju Prljavo kazalište, Davorin i Bogovići, Kiki Lesendrić & Piloti, Krle i Inspektori, Helem nejse, Bang Bang, Flyer, Adastra, Ante cash, Fluentes, Diogen i Komuna.