Dvije izvedbe Zagrebačkih solista za kraj Scene Amadeo
29. kolovoza 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Dvije izvedbe Zagrebačkih solista za kraj Scene Amadeo

Najljepša gornjogradska pozornica, Scena AMADEO, svoje 20. izdanje završava sa izvedbama Zagrebačkih solista koji će prvu večer svirati Mozarta, a drugu večer Beatlese.

Zagrebački solisti sviraju Mozarta. Najslavnija kritika Zagrebačkih solista, nastala u Beču, vezana je upravo za njihovo vrhunsko izvođenje djela Wolfganga Amadeusa Mozarta: “ako želite slušati dobrog Mozarta, odite u Zagreb!” Na svom prvom koncertu pod gornjogradskog lipom, Zagrebački solisti izvest će dvije Mozartove skladbe koje su ih proslavile kao najbolje interprete svoga vremena: Malu noćnu muziku te Divertimento u F-duru. Uz Mozarta, Zagrebački solisti izvest će Devetu simfoniju Amanda Ivančića, hrvatskog skladatelja iz Gradišća i Mozartova suvremenika.

Nedjelja, 1. rujna Zagrebački solisti sviraju Beatlese. Slovački skladatelj Peter Breiner, inače veliki poklonik djela starih glazbenih majstora, došao je na ideju legendarne pjesme skupine Beatles predstaviti kao stavke baroknih concerta grossa. U svojoj se misli vodio skladateljima koji su postavili temelje baroka – J.S.Bachom, A. Correlijem, G.F.Händelom i A. Vivaldijem. Zagrebački solisti prošle su godine na Varaždinskim baroknim večerima proglašeni najboljim izvođačima i to upravo za izvedbu koncerata Antonija Vivaldija. Na drugom koncertu u glazbenom dvorištu, Zagrebački solisti izvest će koncerte Antonija Vivaldija i najpoznatije pjesme Beatlesa u stilu tog talijanskog virtuza koji je u svoje vrijeme bio glazbena zvijezda baš kao što su to, dva stoljeća kasnije bili i Beatlesi.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.