#nedjeljnikomentar: Bruto Geto, Bulevard, Frenkie, Kontra i Indigo, Rezerve, U2
24. studenoga 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Bruto Geto, Bulevard, Frenkie, Kontra i Indigo, Rezerve, U2

Bruto Geto – “Lov na vukove” (DIY)

Ovo je jedan od rijetkih bendova koji kombinira rap i rock na našoj sceni, barem ih nisam puno čuo, a s “Lovom na vukove” pogodili su u sridu. Rock se čak približio noiseu, a tekst udara izravno na današnje društvo. “Dvadesetorica k’o stopedesetorica, a za pedeset koraka vidjet’ ćeš sprint lovaca! Bez novaca, al’ bolje neg’ bez obraza, a za dvadeset koraka vidjet ćeš svoga boga” – govori o tome da je pravda ipak dostižna i da bez obzira na loše stanje u društvu samo društvo može napraviti puno toga. U prijevodu – malo nas je al’ nas ima. Flow je vrhunski, pogotovo u drugom dijelu pjesme gdje nabrajaju tko su sve vukovi. Odlično, momci – očito da netko ipak ima muda u nas. A i veteran Koolade imao je svoje prste u svemu ovome.

Ocjena: 5/5

Bulevard – “Ide na bolje” (Dallas Records)

Potpuno novo ime kod nas, ali s itekako poznatim frontmenom, Erikom Malnarom iz Belfast Fooda. Riječka scena je sada bogatija za još jedno ime, ali ovo je nešto konkretnije od onih drugih novih koje smo imali prilike čuti u zadnje vrijeme. Pjesma govori o tome kako treba hrabro koračati prema naprijed, prema suncu iznad obzora, a s prošlosti iza sebe. Sviđaju mi se vesele gitarističke dionice i wah-wah, ali i Erikov glas koji mi je nedostajao u radijskom eteru. Mislim da mogu još bolje. Bulevard bi mogao nešto napraviti pa ćemo to pozorno i pratiti. Bez previše pritiska – molim! 🙂

Ocjena: 3.7/5

Frenkie, Kontra i Indigo – “Mosh Pit” (Universal Music Hrvatska)

Nakon Berlina i Tokija, odnosno “Putanje” i “Egzila”, došao je red na Los Angeles gdje je novi album trojice rap glazbenika sniman. Egoistična pjesma u biti je kontrast na ono što ovi dečki doista jesu, ponizni i jednostavni, a opet glazbeno itekako ozbiljni. Baš kao što kaže pjesma, prošli su milje kilometara, preskakali sve žive i nežive rampe, a mentalni sklop je ostao na istoj poniznoj razini. A to su odlike velikih. Produkcijski se kvaliteta nije mijenjala, Indigo iznova utvrđuje svoj status, a Frenkie i Kontra su uvijek imali zavidan flow što su primijenili i na prvu novu pjesmu “Mosh Pit”. Ipak bih stavio sve karte na produkciju i mislim da je tekstualno ova pjesma samo otvaranje albuma, a da nas nešto posebno tek očekuje. U svakom slučaju njihova kvaliteta nije opala i pjesma me čak podsjetila na neke elemente “Putanje”. Čekamo “20/20”!

Ocjena: 4/5

Rezerve – “Srce na rukavu” (DIY)

Rezerve su konačno došle do faze kad ih ne možemo i ne trebamo uspoređivati s niti jednim drugim bendom na sceni. Vjerojatno njihova najbolja pjesma do sada, upravo zato što nije pokušaj kopije nečijeg zvuka, namjeran ili nenamjeran. Na prvom albumu su odisali atmosferom Đavola i Psihomodo popa, ali sada su se maknuli od toga, odrasli i spremni su za nove pohode. Vrlo lijepa melodija i gitare, čak mi se sviđa i synth, doduše ne i električni bubnjarski prijelazi koji se čuju u određenim trenucima, ali to je samo sitnica. Vokalno vrlo dobro odrađena pjesma i bez nekog pretjerivanja i nepotrebnih izleta. Rezerve bi, sad se to tek može reći, mogle biti nešto posebno u novom naraštaju bendova.

Ocjena: 4.5/5

U2 & A. R. Rahman – “Ahimsa” (Universal-Island Records/Universal Music Hrvatska)

Uoči velikog koncerta u Mumbaiju U2 su s poznatim indijskim pjevačem A. R. Rahmanom objavili potpuno novu pjesmu. I Bono Vox je polegnuo očito trendovima pa se u ovoj pjesmi osjeti vokalni efekt, a pjesma kao pjesma – mekana kao i sve ostale ovoga benda na zadnjih nekoliko albuma. Imam osjećaj kao da ova pjesma neće biti dio nikakvog albuma nego je rađena više u nekakve humane svrhe, a s obzirom na nadolazeći koncert U2-a u Mumbaiju. Stoga, svaku pjesmu rađenu za takve potrebe nema smisla dodatno komentirati, osim toga da je U2 postao Coldplay baš kao što je Coldplay postao Avicii. Cijela pjesma ne zadovoljava čak ni U2 standarde, gitaristički, vokalno, glazbeno općenito. Najbolji dio je onaj na indijskom jeziku.

Ocjena: 3/5