RECENZIJA: Paper Animals: “Rock Paper Scissors” – povratak u sebe
28. prosinca 2019.
Music Box (10005 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Paper Animals: “Rock Paper Scissors” – povratak u sebe

Crveno-plavi neonski prostor, šarene lampice visoko u kutovima, pastelni baloni sa zlatnim i srebrnim vrpcama oko prozora, blijedi zeleni i rozi jastuci na crnim stolcima, a na stolovima po jedna krigla svijetloga piva, posudica kikirikija, upaljena svjećica i papirnati ornament – takva je estetika debitantskoga albuma mlade beogradske indie četvorke Paper Animals.

Pušten 1. listopada ove godine, rock Paper Scissors u sebi sadrži ipak proljetne karakteristike kao što su intiman osjećaj buđenja ili prisjećanja života kakvog smo vodili prije “zime”. Naziv je prvijenca simpatična igra riječima koja melankolično vraća u djetinjstvo, a baš to su i jedne od njegovih izraženijih osobina – simpatičnost i melankolija. Isti objedinjuje 9 radio friendly pjesama koje započinju i završavaju zvukom gitare pa je ona tako odgovorna za postavljanje raspoloženja svake od njih, osim Division, koju zaigrano preuzmu bubnjevi. U sveukupnome trajanju od nepunih 28 minuta, vremenski je prosjek jedne pjesme 3 minute, s njih čak 4 ispod prosjeka, a samo jednom koja prelazi pune 4. Repertoar nije sklon brzom tempu, ali četvorka svakako eksperimentira s ritmovima, dok su im stihovi puni pitanja, čas bezazlenih, a čas onih upravo suprotnih.

“I TRIED TO MAKE YOU SEE SO YOU CAN TASTE IT”

Odmah s početka, “Intro” najavljuje priču albuma i stavlja naglasak na gitaru koja nosi sve emocije i karakter istoga. Isključivo instrumentalna, zahvaljujući čistom zvuku slušatelj raspoznaje 3 instrumenta benda koja ne djeluju kao zasebni dijelovi već jedan cjelokupan instrument. Pjesmom “You and I” upoznajemo vokal benda kojega tretiraju kao instrument i koji nas isprva štedi i čini se jednostavnim, a onda nam se projicira u svojoj punini i zrelosti bez suzdržavanja. Taj je ženski glas čist i ne odskače, a nije ni onaj tipičan indie prepoznatljiv po  prozračnosti i izvrtanju otvornika. Nakon seanse maženja i tješenja slijede “Red Dots” i “Division”, čiji su prateći spotovi premijerno izašli u rujnu ove i studenomu prošle godine, a zatim naprasita i inatska “Rainy Days” u kojima se vokal itekako služi svojim zatvornicima. Ovom se pjesmom album „riješio“ pejzažnih opisa i romantičnih pripovjednih vibri te prešao na stihove koje zahtijevaju ipak više upregnutih moždanih vijuga. Praćeni melodijama koje „naginju“ alternativnom ili post rocku, ti su tekstovi odraz onih misli koje su se svima ponekad motale po glavi, a bubnjevi na trenutke kao da izgovaraju: „Obrati pozornost na ove riječi!“

Tako su “Charming”, “Mothers and Fathers”, “Walking on the Moon” i “Fox” slatke smirene pjesme simpatične note i ambijentalne nostalgije koje postižu jačinu bez obzira na izostanak žestine, i time dovršavaju prvijenac.

SIMBIOZOM DO HARMONIJE
Iako je jasno da gitara vodi glavnu riječ, Paper Animals ima vokal koji se s njome može nositi, pa je posrijedi svojevrsni duet. Njihovom simbiozom uz bas i bubnjarski komplet ovaj jednostavan sastav stvara kompleksan, skladan i bogat zvuk koji nadilazi „čistokrvni“ britanski indie rock i stvara pravi beogradski.

Piše: Irena Grgić

Foto: Promo

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5