Gile iz Električnog orgazma reizdao solo album “Evo sada vidiš da može”
20. ožujka 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Gile iz Električnog orgazma reizdao solo album “Evo sada vidiš da može”

Dvije najveće izdavačke kuće u regiji, Croatia Records i PGP RTS, nastavljaju uspješnu suradnju, a shodno tome nakon 31 godine album Evo sada vidiš da može ponovno je na nosaču zvuka.

‘Na muci se poznaju junaci’, rekao je jedan od najvećih filozofa naših prostora, Petar II. Petrović Njegoš, a upravo se u tim riječima krije i Gile, junak ove priče, glazbeni velikan koji je jedan od najzaslužnijih za uspješnu realizaciju Novog vala, ali i za stvaranje nekih novih junaka. Ako ćemo ići toliko daleko onda možemo reći i da je Gile na sebi svojstven način bio glazbeni filozof. I jedan od najboljih, bez premca. Svatko je to mogao osjetiti u njegovoj glazbi i stihovima, od Električnog orgazma, preko ‘Paket aranžmana’ i solo karijere, do projekata Vlada, Gile, Piko & Švaba i Rimtutituki.“, piše Nikola Knežević iz Croatia Recordsa, urednik reizdanja albuma Evo sada vidiš da može koji je 1989. godine objavio osnivač, frontmen i gitarist Električnog orgazmaGile.

Prilagodbu likovnog oblikovanja originalnog albuma na CD radio je Darko Kujundžić.

“Album Evo sada vidiš da može okupio je ponovno ekipu iz Orgazma, bili su tu osim Gileta ČavkeLjuba, Švaba i Banana. Bio je tu i duh Idola (Vlada), Šarla akrobate (Koja i Vd), Partibrejkersa (Cane i Anton) te Bajage i Instruktora (Bajaga). Bio je ovo Rimtutituki prije Rimtutitukija, projekt koji je pokazao da i ova muka, ako mogu tako nazvati krizno stanje rock and rolla, ima svoje junake. Ova solo ploča, koliko god produkcijski bila u nekom drugom vremenu, bila je i snažna, buntovna i sirova, poput pravog jam sessiona, što ova ploča i jest. Sve je počelo s najvažnijim dijelom slagalice, Giletom, a kako slagalica do svoje potpune slike mora imati i druge dijelove, tako je i u ovoj priči jedna pozvala drugu, druga treću i tako do svojeg konačnog uskrsnuća. A ako se netko ikada upitao tih godina, ili se upita danas, ili će se upitati u budućnosti – može li kod nas opstati rock and roll – odgovor je jasan, a dao ga je Gile prije 30 i kusur godina – evo sada vidiš da može!”, stoji u bilješkama uz reizdanje.

Foto: Ivica Drusany