Ponajbolje izvedbe iz legendarne emisije Music Pub Zlatka Turkalja Turkija objavljene na dvostrukom vinilu
21. lipnja 2020.
Music Box (10876 Članci)
Podijeli

Ponajbolje izvedbe iz legendarne emisije Music Pub Zlatka Turkalja Turkija objavljene na dvostrukom vinilu

Croatia Records i Drugi program Hrvatskog radija s ponosom predstavljaju dvostruko vinil izdanje na kojem se nalazi 17 ponajboljih izvedbi koje su se u zadnjih nekoliko desetljeća mogle čuti u popularnoj emisiji Music Pub Zlatka Turkalja Turkija.

Kako postoje glazbenici koji su zauvijek zadužili hrvatsku glazbenu scenu, tako postoje i oni koji tu istu glazbu promoviraju, a za Turkija se zaista može reći da je svojim nesebičnim radom doprinio razvoju hrvatske glazbe i svih njezinih aktera. 
“Njegova ljubav prema poslu kojim se bavi – promociji mladih još neafirmiranih izvođača, te praćenju stvaralaštva etabliranih glazbenih umjetnika – ostala je ista kao i prije više od tri desetljeća na samim njegovim počecima, što je danas u bilo kojem poslu prava rijetkost. Glazbenici znaju kazati kako su postali svjesni da su u glazbi nešto napravili tek kad ih Turki (kojeg su neki od njih opjevali i u svojim pjesmama), pozove u emisiju.”, piše Klara Rožman uz izdanje te dodaje kako je Turki javljanja za Hrvatski radio imao i s brodova, iz improviziranih studija u restoranima, hotelskih soba i predvorja, javljao se u eter iz tame festivalskih i koncertnih back stageova, a na elanu koji ima i u trenucima kada radi iz uvjeta koji su daleko od savršenih mnogi mu mogu samo zavidjeti. 

Ljubav glazbenika prema emisiji Music Pub vraća jednakim intenzitetom, a neke od godišnjih nagrada Music Pub nose imena glazbenih velikana Olivera Dragojevića i Tereze Kesovije uz odobrenje samih glazbenika. Za svoj rad Turki je dobio i brojne nagrade: Kristalni mikrofon (1997.), posebnu nagradu Status (2008.), Porin za najbolji tematsko-povijesni album (2014.), posebno priznanje HDU-a za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji (2017.), posebno priznanje Splitskog festivala za 30 godina praćenja ove manifestacije (2018.), dok je 2019. dobio posebno priznanje za svoj novinarsko-konceptualni diskografski projekt, serijal emisija o Dini Dvorniku.

Na dvostrukom LP izdanju nalaze se live izvedbe u studiju Drugog programa Hrvatskog radija sve redom glazbenih zvijezda i onih koji su svoje zvijezde već krenuli ispisivati: Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Tedija Spalata, Zorice Kondža, Radojke Šverko, Antonele Doko, Tonyja Cetinskog, Mije, Jacquesa Houdeka, Peggyja, Hladnog piva, Gorana Bare & Majki, Elementala, J.R. Augusta i Bang Banga dok se na D strani nalaze dva Medleya Music Pub koje izvode Vanna feat. Bruno & Miro te Prljavo kazalište.

Foto: Nikola Knežević