Music Box sudionik glazbeno-novinarskog projekta La Femme
3. kolovoza 2020.
Music Box (10880 Članci)
Podijeli

Music Box sudionik glazbeno-novinarskog projekta La Femme

Novinar i glavni urednik portala Music Box, Nikola Knežević, narednih mjeseci provodit će projekt La Femme.

Projekt se bavi temom ženskog kantautorskog pokreta sve više prisutnog u regiji. Kantautorice u povijesti hrvatske i regionalne glazbe i nisu nešto bile prisutne, a u zadnjih 10-ak godina pokrenut je cijeli val kantautorica koji je objeručke prihvaćen od strane publike. U fokusu projekta su djevojke, odnosno žene koje samostalno sudjeluju u stvaranju autorskog glazbenog djela. Kako u svakom segmentu života ili života umjetnika žene bivaju stigmatizirane, tako je i u glazbi koja se sve više percipira po principu “glazba je dobra onoliko koliko dobro izgledaš”. Upravo s tim pristupom u 10 novinarskih članaka razgovarat će se s 10 najrelevantnijih kantautorica u Hrvatskoj i razgovorom s njima potaknuti na raspravu o stigmatizaciji žena u glazbi, stavljanju njihovog tijela ispred glazbenog djela, ali i sve većem valu kantautorica koje su u samom vrhu hrvatske glazbe. 

Cilj projekta je razbijanje stigmatizacije prema ženama općenito, a potom i prema ženama u glazbi. Približiti javnosti problematiku žena koje samo zato što su žene moraju ulagati puno više truda kako bi nešto postigle i zato što je sve manji fokus u današnjem svijetu glazbe na glazbu, a više na tijelo kao posrednik za konzumaciju glazbe.

Projekt sufinancira Vijeće za elektroničke medije kroz Program za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Prva gošća projekta bit će kantautorica Sara Renar.

Foto: ilustracija